Social

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj se laudă că şi-a achitat datoriile de milioane de euro către furnizori

Petre Şuşca, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, spune că a reuşit să achite către furnizori toate plăţile restante pe care instituţia le avea la finalului anului 2014, datorii plătite în primul rând din economiile făcute din licitaţiile derulate. El a mai precizat că Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun leu pentru plata acestor datorii.

“Se poate afirma că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a încheiat anul 2014 cu un bilanţ economic de succes, reuşind să achite toate datoriile. În ultmii trei ani, valoarea plăţilor restante înregistrate de spital a fost de 14.127.350 de lei la 31 decembrie 2011, 9.506.621 lei la 31 decembrie 2012 şi 9.598.083 lei la 31 decembrie 2013. La data de 15 octombrie 2013 când noua conducere a preluat managementul spitalului, plăţile restante se ridicau la un cuantum de 13.383.760 lei, ceea ce a constituit o povară importantă în dinamica dezvoltării spitalului. Ministerul Sănătăţii nu ne-a ajutat deloc. Nu am primit bani de la minister pentru plata datoriilor, am primit bani doar pentru reparaţii capitale şi achiziţii dotări”, spune Şuşca.

El mai spune că şi-a propus să reducă cât mai mult plăţile restante pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, situaţie care ar fi blocat complet activitatea spitalului.


“Plăţile restante ale spitalului au fost reduse fără a afecta calitatea actului medical, ci dimpotrivă, s-a urmărit prin toate mijloacele buna desfăşurare a activităţii medicale. În 2014, din economiile efectuate, conducerea spitalului a angajat cheltuieli pentru achiziţia unei cantităţi mai mari de dezinfectanţi, materiale sanitare, materiale pentru curăţenie, materiale pentru laborator, reactivi, piese de schimb, obiecte de inventar, consumabile cu peste 3.800.000 lei mai mult faţă de anul 2013”, mai spune managerul.

Şuşca se laudă cu economii peste economii

Şuşca dă exemplu licitaţia pentru servicii de imagistică, unde Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a reuşit să economisească o sumă care se ridică la aproximativ 1.236.000 lei.


“Astfel, dacă în anul 2013 pentru un angio CT periferic se achita din bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj suma de 525 lei, după licitaţia organizată la sfârşitul anului 2013, pentru acelaşi serviciu se achită suma de 149 lei. Conducerea spitalului nu a refuzat pacienţilor niciun CT sau RMN justificat medical”, mai precizează conducerea spitalului.

Maşini pentru transportul hranei

“În condiţiile în care spitalul a fost preluat cu datorii foarte mari, a fost destul de greu să ne gândim şi la investiţii majore. Cu toate acestea,însă, am reuşit să angajăm şi cheltuieli de investiţii (dotări) în cuantum de 465.000 lei, respectiv am achiziţionat trei autoutilitare pentru transportul hranei, având în vedere că ultimele maşini au fost achiziţionate de spital în anul 2002, 10 termostate pentru încălzirea produselor de sânge, o trusă de osteosinteză pentru compartimentrul de chirurgie plastică şi o trusă pentru compartimentul ortopedie şi 111 licenţe Windows. Secţiile clinice au fost dotate şi cu veselă pentru transportul hranei din bucătăria centrală către secţii”, mai spune Şuşca.


El mai spune că tot din venituri proprii s-au efectuat şi reparaţii curente la mai multe secţii ale spitalului, în valoare de peste 850.000 lei.

“Cele mai importante lucrări s-au efectuat la secţiile Ortopedie Traumatologie I şi II, Maxilo Facială, Endocrinologie, Oncologie, Reumatologie şi Ginecologie “Dominic Stanca”. Serviciul de Anatomie Patologică a fost reabilitat parţial din venituri proprii, iar spălătoria spitalului a fost reabilitată din venituri proprii”, a conchis Şuşca.


Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca este o unitate sanitară public ce îşi desfăşoară activitatea în peste 30 de clădiri răspândite în aproape tot oraşul, cu un număr de 1542 de paturi şi 3065 angajaţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter