Social

Clujenii, disperați de găștile care fac legea pe mai multe străzi din oraș

Clujenii spun că, în mai multe zone din oraș, sunt terorizați de o “gașcă” de sute de scandalagii care ar fi de etnie rromă.

Străzile George Stephenson din Iris, Jozsef Attila din centru și Meșterul Manole din Mărăști sunt doar trei din punctele din “orașul de cinci stele” unde clujenii se plâng că rromii ar face legea. Vecinii lor susțin că sunt sătui ca de ani buni să asiste la scandalurile și “spectacolele” gratuite pe care le oferă în plină stradă. Potrivit locuitorilor din zonele respective, ar fi vorba de câteva sute de rromi scandalagii care au fost ignorați de autorități.  Conducerea Primăriei Cluj-Napoca a fost “bomdardată” de-a lungul anilor cu reclamații privind problemele pe care le creează aceștia, dar cu toate acestea situația este neschimbată. Poliția Locală a intervenit, a dat amenzi, i-a trimis pe câțiva acasă, în localitățile de domiciliu, dar aceștia s-au întors în scurt timp.

Se simt batjocoriți de autorități și de vecinii scandalagii

Pe strada George Stephenson din cartierul Iris, clujenii spun că sunt terorizați de 150 de persoane care ar fi de etnie rromă și fac scandal, își pun rufele la uscat și taie lemne în plină stradă. Problema nu este este veche de câțiva ani. În 2013, un clujean îi cerea primarului Emil Boc să facă ceva în această privință. Acesta semnala faptul că ziua este un peisaj de lumea a treia, cu haine întinse la uscat pe stradă, oameni care taie lemne pe stradă şi ca peisajul să fie mai interesant au scos şi o canapea, tot în stradă, pe care stau la băute. “Cocioabele răsar una după alta şi probabil cu autorizaţie de construire de la Primărie, iar noaptea umblă la furat. Mie mi-au furat tot fierul ce l-am avut prin curte”, îi scria clujeanul.


Nicio schimbare în ultimul an

La un an distanță, nimic nu s-a schimbat. “Rușine, rușine, domnule primar Boc. Cum toleraţi la nesfârşit țigănia de pe strada Stephenson? Cum este posibil ca în secolul XXI şi în zona zero a Clujului, pe această stradă cei 150 de rromi din Glodeni, județul Mureș, să facă legea şi să-şi bată joc atât ei cât şi dumneavoastră de toţi locuitorii de aici. Odată cu venirea sezonului rece s-a deschis şi gaterul de pe domeniul public strada Stephenson. Aici se depozitează şi se taielemnele cu drjuba după bunul lor plac. De doi ani ne luptăm cu aceste ilegalităţi fără nici un rezultat. Ne întrebăm, și pe bună dreptate, dacă aceste ilegalităţi ar fi tolerate în cartierul dumneavoastră. Am dori să aveți și dumneavoastră parte de așa ceva”, scrie un clujean pe un site pentru sesizări și reclamații la adresa primarului.

În răspunsurile oferite sesizărilor, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca îi sfătuiesc pe cei nemulțumiți să sune la Poliția Locală și “o echipă se va deplasa la fața locului”.


Case părăsite transformate în depozit de gunoaie

De aproximativ același tratament beneficiază și clujenii care locuiesc pe strada Jozsef Attila, de lângă Calea Turzii, la doi pași de centru. Printre ruinele a două case părăsite își fac veacul de cel puțin un an, mai multe persoane care fac scandal, adună gunoaie, mizeria fiind de nedescris. Deşi situaţia a fost semnalată de mai multe ori autorităţilor locale, locuitorii “clandestine” au rămas în continuare în acelaşi loc. Cele două ruine sunt pe strada Jozsef Attila nr. 6, în spatele depozitului de cherestea de pe Calea Turzii. “Actualul proprietar a lăsat în paragină două case în care s-au mutat mai multi ţigani. Este o mizerie de nedescris, iar angajaţii Poliţiei Primăriei, de doi ani încoace nu au făcut decât să constate situaţia”, scrie un clujean într-o sesizare adresată Primăriei Cluj-Napoca. Polițiștii locali au intervenit de câteva ori, i-au trimis acasă, dar s-au întors în scurt timp.

Stradă transformată în focar de infecție

Pe strada Meșterul Manole din Mărăști, alte persoane certate cu bunul simț au transformat spațiul public într-un focar de infecție din cauza gunoaielor pe care le depozitează în curți și apoi le transportă la centrele de reciclare. Chiar de la intrare, strada este plină de gunoaie, saci cu ambalaje din plastic şi oameni de toate vârstele care transportă PET-uri cu căruţuri improvizate. Strada este un adevărat furnicar. Unii dintre ei nici nu se mai sinchisesc să depoziteze deşeurile în propria curte ci le pun direct pe trotuar, în saci imenşi.


Reprezentanții Primăriei declarau în vara acestui an că zona este monitorizată permanent de Poliția Locală, iar cei care responsabili de dezastrul de pe stradă au fost obligați să încheie contracte de salubritate.

abonare newsletter