Social

În ce domeniu NU vor elevii clujeni să se specializeze?

Niciun elev din judeţul Cluj nu este interesat să urmeze cursurile unei şcoli profesionale în domeniul pielăriei.

sursa foto: roexpo.ro sursa foto: roexpo.ro

Reprezentanţii firmei de încălţăminte Clujana au cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj înfiinţarea unei clase profesionale în cadrul căreia elevii să fie iniţiaţi în domeniul pielăriei.

Odată cu începerea unui nou an preuniversitar vor fi reînfiinţate şi şcolile profesionale. Aceste şcoli pot fi urmate de elevii care vor să înveţe o meserie şi care vor să aibă un loc de muncă asigurat la finalizarea cursurilor. Pentru a-i motiva pe tineri să urmeze cursurile unei astfel de şcoli, statul le oferă lunar 200 de lei.


La nivelul judeţului Cluj, domeniile în care vor fi iniţiaţi elevii de-a lungul celor trei ani de şcoală, s-a ales în funcţie de oferta locurilor de muncă de pe piaţă.

Pielăria, neinteresantă pentru elevi

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj doresc înfiinţarea unei clase profesionale în care elevii să fie iniţiaţi în domeniul pielărie. Această decizia a fost luată după ce una dintre cele mai mari firme producătoare de încălţăminte din judeţul nostru s-a plâns că pe viitor nu vor mai avea personal specializat.


Surpriză însă...Niciun elev clujean nu s-a arătat interesat de acest domeniu. “Este posibil să nu poată fi realizată clasa de prelucrare piele iniţiată de Clujana. Practic, cererea în această zonă, din partea elevilor, este zero”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Ce vor să devină elevii?

La nivelul judeţului Cluj, numărul de locuri alocate în şcolile profesionale este de aproximativ 700. Prima etapă de înscrieri a avut loc în perioada 26-27 mai după care adolescenţii au avut de susţinut probele de preselecţie. O nouă sesiune de înscrieri la şcolile profesionale, pe locurile care au rămas libere, are loc zilele acestea.


Cei mai mulţi elevi clujeni vor să devină chelneri, mecanici auto, electricieni auto sau să lucreze în domeniul prelucrării termice. Conform reprezentanţilor inspectoratului şcolar, cererea pentru aceste domenii a fost mult mai mare decât numărul locurilor alocate. Astfel că, a fost necesar ca numărul locurilor să fie suplimentat.

Pe lângă bursa oferită de stat de 200 de lei, elevii vor mai putea beneficia de un venit financiar din partea întreprinderii care îl va angaja la finalul cursurilor. Tot în cadrul acestor firme îşi vor face şi practica. Majoritatea elevilor interesaţi să urmeze o şcoală profesională provin din mediul rural.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter