Social

Cluj: secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean Cluj, aproape de moarte clinică

Secţiile de terapie intensivă pentru nou-născuţi au rămas fără bani, iar vieţile micuţilor sunt puse în pericol.

Situaţie critică în secţiile de terapie intensivă din cadrul spitalelor din România. Banii alocaţi pentru aceste secţii s-au terminat, iar până va avea loc rectificarea bugetară, unităţile gospodăreşti vor trebui să se descurce cum pot.

Şi secţia de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj are de suferit din cauza lipsei banilor. Unitatea spitalicească riscă să rămână fără sulfactant, produs necesar în tratamentul detresei respiratorii şi vital pentru supravieţuirea bebeluşilor prematuri.


Numai în prima jumătate a acestui an, la spitalul judeţean din Cluj-Napoca s-au născut prematur 88 de copii, iar alţi 28 au fost trataţi după ce au fost aduşi din alte unităţi spitaliceşti.

Viaţa micuţilor, pusă în pericol

Cei care au de suferit de pe urma lipsei banilor sunt copiii care se nasc prematur. Numărul copiilor care se nasc prematur este în continuă creştere în România, iar banii alocaţi de stat pentru îngrijirea acestora sunt din ce mai puţini.


În acest an, banii alocaţi în cadrul programului naţional de sănătate a mamei şi copilului au fost insuficienţi, ceea ce a dus la terminarea fondurilor alocate pentru secţiile de neonatologie.

“Nu mai există fonduri alocate pentru susţinerea financiară a secţiilor de neonatologie. Banii care ne-au fost alocaţi pentru trimestru I s-au terminat, iar acum unităţile spitaliceşti trebuie să se descurce din fonduri proprii. Deocamdată ne descurcăm cum putem. Cum am supravieţuit până acum, aşa o să supravieţuim şi pe viitor. Unele produse sunt pe terminate. Spre exemplu mai avem foarte puţin sulfactat. Se nasc foarte mulţi copii prematuri şi avem mare nevoie de fonduri. De la începutul anului şi până la ora actuală la noi la spital s-au născut prematur 88 de copii, iar alţi 28 au fost aduşi din alte unităţi spitaliceşti. Aceşti copii aveau vârsta de gestaţie sub 32 de săptămâni”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, dr. Gabriela Zaharie, şeful secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.


Bani tot mai puţini

Banii alocaţi pentru secţiile de terapie intensivă pentru nou-născuţi sunt din ce în ce mai puţini. Spre exemplu, spitalul judeţean Cluj a primit suma de 150.000 de lei, bani care au fost alocaţi în primul semestru al acestui an.

Conform medicilor, suma de bani este insuficientă ţinând cont că numai în anul 2013, la spitalul judeţean din Cluj s-au născut prematur un număr de 300 de copii.


Ministerul Sănătăţii a transmis zilele trecute că a cerut spitalelor să aloce fondurile necesare pentru asigurarea asistenţei medicale a prematurilor şi a solicitat suplimentarea fondurilor necesare programelor naţionale de sănătate la rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii iulie, inclusiv pentru componenta de îngrijire nou-născuţi premature.

Secţie de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj este dotat cu 40 de paturi dintre care: cinci paturi sunt alocate terapie intensivă neonatală, 10 paturi sunt postterapie/premature şi 25 paturi rooming-in (pentru îngrijirea nou-născuţilor sănătoşi în salon cu mama). În cadrul acestei secţii se mai găseşte şi o bucătărie de lapte (pentru prepararea sterilă a substituenţilor de lapte matern).


 

abonare newsletter