Social

Vrei să-ţi faci analize medicale? Aşteaptă 6 luni

Pacienţii vor fi programaţi la medic în funcţie de nivelul de prioritate – asta spune noua lege a sănătăţii.

Noua lege a sănătăţii a intrat în vigoare de la 1 iunie şi aduce cu ea o serie de modificări. Câteva dintre cele mai importante modificări făcute sunt: introducerea pachetelor de bază, întocmirea unei liste cu bolile pentru care pacienţii nu vor mai avea dreptul să se interneze în spitale şi introducerea listelor de aşteptare la consultaţiile medicale în funcţie de nivelul de prioritate.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au stabilit patru niveluri de afecţiuni şi au decis cât trebuie să aştepte bolnavii până să fie consultaţi de medici.


Conform autorităţilor, listele de aşteptare au fost introduse pentru a se face ordine în sistemul sanitar şi pentru a fi îmbunătăţite serviciile medicale oferite în policlinici şi spitale.

Cât trebuie să aştepte pacienţii?

Pacienţii pot aştepta până la şase luni pentru o consultaţie medicală dacă specialiştii consideră că starea lui de sănătate îi permite acest lucru. Au fost introduse patru nivele de prioritate şi anume: nivel 0 – urgenţă, nivel 1 - consult între 7 - 28 zile, nivel 2 - consult între 1 - 3 luni şi nivel 3 - consult între 3 - 6 luni.


Aşadar, dacă suferiţi de o afecţiune pentru care ar trebui să se intervină repede în vederea evitării complicaţiilor, puteţi aştepta între 7 şi 28 de zile. Însă, dacă vreţi să vă faceţi analize medicale amănunţite, pentru a depista eventuale probleme de sănătate, puteţi fi programat chiar şi peste şase luni.

Consultaţii limitate


Consultaţiile medicale vor fi limitate şi la medicul de familie. Nu contează că eşti asigurat, şi că lunar virezi bani la fondul de sănătate, dacă nu ai programare la medicul de familie şi dacă vei fi al 21 pacient va trebui să-şi plăteşti consultaţia din propriul buzunar.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii, pacienţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani au dreptul la consultaţii medicale odată la trei ani, cei care au depăşit vârsta de 40 de ani odată pe an, iar bolnavii cronici odată la trei luni.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter