Social

"Fermă de Zâne" pentru vârstnicii trişti din Cluj

O mână de femei, trecute de 40 de ani, din Cluj-Napoca vor să facă o şcoală de arte pentru amatori în care să fie implicaţi atât copiii, cât şi tinerii şi, mai ales, vârstnicii.

Într-o societate în care persoanele trecute de 50 de ani sunt prea triste, copleşite de grijile cotidiene şi nu ştiu cum să îşi petreacă timpul liber, decât la televizor sau la o şuetă cu vecinii, un grup de clujence care se apropie de această vârstă au gândit un program care se adresează deopotrivă tinerilor, dar mai ales celor care se apropie de bătrâneţe. Vor să îi scoată din starea lor obişnuită şi să îi înveţe să îşi descopere talente necunoscute în cadrul şcolii de arte pentru amatori.

Clujencele vor să îi atragă pe cei mici, dar mai ales pe cei mari spre pictură, mozaic, meşteşuguri populare, caligrafie etc. Pentru îndeplinirea acestui scop au format asociaţia “Ferma de Zâne”. “Suntem toate în jur de 40 de ani sau trecute de această vârstă, cu hobby-uri în zona artistică şi astfel ne-am gândit să facem o şcoală de artă pentru amatori, un centru comunitar de artă. Vrem să îi scoatem pe cei trecuţi de 40 – 50 de ani din starea de letargie şi tristeţe în care se află acum, vrem să îi scoatem din casă şi să îi determinăm să aibă diferite preocupări”, afirmă Cornelia Maior, preşedintele asociaţiei Ferma de Zâne.


Vor salva instrumentele muzicale de la Operă

Toate cursurile organizate de clujence vor fi gratuite şi vor fi împărţite în mai multe proiecte. În cadrul unora dintre aceste proiecte, obiectele realizate de cursanţi vor fi scoase la licitaţie pentru cauze caritabile. Unul dintre proiectele la care lucrează acum doamnele de la “Ferma de Zâne” îi implică pe elevii de la Liceul de Arte, dar oricine îşi doreşte poate adera la grup. Concret, instrumentele muzicale de la Operă care urmează să fie casate vor fi transformate în opere de artă şi care ulterior vor fi vândute la licitaţie, iar banii obţinuţi vor fi donaţi Operei Române din Cluj. Vor fi derulate şi alte proiecte similare pentru alte cauze sociale.

Tabere de vară şi biblioteca meşteşugurilor

Cornelia Maior spune că în acest moment au depus pentru finanţare la Consiliul Judeţean Cluj un proiect în cadrul căruia vor merge în fiecare week-end la anumite şcoli din satele din Cluj unde îi vor învăţa pe copii să facă mozaic, desen, pictură pe mătase, cum să transforme obiectele reciclabile în obiecte de artă etc.


De asemenea, pe timpul verii vor fi aduşi profesori de artă din străinătate care să susţină cursuri temporare pentru toate vârstele, pe diferite domenii. În plus, “Ferma de Zâne” va face şi o bibliotecă cu cărţi din domeniul meşteşugurilor şi artei.

Recuzită pentru opera “Aida”

În acest moment, “Ferma de Zâne” împreună cu elevii de la Liceul de Arte Plastice Romul Ladea din Cluj-Napoca lucrează la un proiect prin care ajută Opera din Cluj să realizeze o parte din recuzita necesară pentru punerea în scenă a operei “Aida”. Până în 5 iulie, vor fi gata steagurile necesare pentru scena de război şi vor fi găsiţi 450 de figuranţi care să fie soldaţi în aceeaşi scenă.


Totul se desfăşoară fără sediu

Doamnele de la “Ferma de Zâne” au făcut toate activităţile de până acum fără să aibă un sediu, propriile sufragerii fiind transformate în atelier de pictură, mozaic, desen. Acum, speră totuşi să primească un sediu de la Primăria Cluj-Napoca şi astfel ar putea implica mai multe persoane dornice să înveţe tainele meşteşugurilor pe care le ştiu ele. Prin activităţile membrelor asociaţiei, “Ferma de Zâne” se va implica în promovarea municipiului la câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană. Astfel, asociaţia va încheia un acord cu autorităţile locale în cadrul căruia este specificat faptul că “Ferma de Zâne” va trebui să contribuie la recuperarea meşteşugurilor tradiţionale, studierea şi recuperarea informaţiilor referitoare la meşteşuguri etc.

abonare newsletter