Social

Drama copiilor agresaţi şi abuzaţi de părinţi

Oficial, anual, peste 10.000 de copii sunt abuzaţi sexual, agresaţi sau exploataţi de către părinţi. Numărul lor este însă mult mai mare, însă de drama lor nu ştie nimeni.

Viaţa nu este deloc uşoară pentru copiii care sunt maltrataţi, abuzaţi sexual sau emoţional, agresaţi sau exploataţi. Cel mai grav este faptul că ei sunt supuşi la aceste “tratamente” tocmai de cei care le-au dat viaţă.

Zeci de mii de copiii trec prin aceste clipe de groază, iar toată viaţa le poate fi distrusă din acest motiv. Fie sunt închişi şi nu-şi doresc să socializeze cu nimeni, fie nu au încredere în oameni de frică să nu li se facă rău, fie trec în extrema cealaltă şi devin violenţi.


Mai trist este faptul că aceşti copii, ajunşi la maturitate, au tendinţa de a aplica aceleaşi tratamente şi copiilor lor. Este un cerc vicios din care multă lume are de suferit. Copiii pot fi însă salvaţi dacă urmează tratamente oferite de specialişti.

Copil: mă dădea cu capul de pereţi

Scene parcă desprinse din filmele de groază. Şi când te gândeşti că “protagonişti” sunt doar copii de câţiva ani, te trec fiorii. Bătăi peste bătăi, urlete şi scoşi afară în stradă în miez de noapte, sunt doar câteva dintre relele tratamente care sunt aplicate minorilor. “Sunt bătut şi cu motiv şi fără motiv. Odată am luat o bătaie “sora cu moartea” din cauză că mi-am murdărit pantofii cu noroi, altă dată că nu am spălat vasele sau pentru simplu motiv că tata venea acasă nervos şi băut. Mă dă cu capul de pereţi, mă pune la pământ şi dă cu picioarele în mine sau cu pumnul. Aşa păţeşte şi mama şi ceilalţi fraţi ai mei”, a povestit un băieţel a cărui nume nu îl putem divulga.


Prin aceeaşi situaţie trec alţi zeci de mii de copii din ţara noastră.

Comportamentul unui copil agresat

Conform specialiştilor, în general, cei mai mulţi copii abuzaţi provin din familii a căror părinţi sunt şomeri sau alcoolici. Referitor la comportamentul copiilor în societate, dr. Viorel Lupu, şeful Clinicii de Psihiatrie Pediatrie Cluj e explicat că “există două tipuri de reacţie la conflictualitate: unii sunt timizi şi retraşi, complexaţi, în timp ce alţii sunt foarte agresivi şi violenţi imitând comportamentul din mediul de provenienţă”.


Ajunşi la maturitate, cei care au avut o copilărie nefericită “pot prezenta depresie, anxietate, dependenţa de alcool, droguri, jocuri de noroc, etc”, a mai completat dr. Viorel Lupu.

Copiii pot fi salvaţi însă dacă sunt incluşi în programe de consiliere psihologică şi psihoterapie atât ei cât şi părinţii lor.


Anual, la Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca, sute de copii care au fost maltrataţi, agresaţi sau exploataţi primesc îngrijiri de la medicii specialişti.

 

Etichete: medici copii
Ultimele Stiri
abonare newsletter