Social

Inedit! Dispensere cu absorbante în toalete, la o facultate din Cluj. Inițiativa va fi adusă și în două școli, în 2023

Deși menstruația încă este un subiect tabu, situația nu trebuie să rămână așa. O facultate din Cluj-Napoca a instalat în toalete dispensere cu absorbante pentru situații de urgență, iar un proiect similar va fi implementat și în două școli din municipiu în 2023, la care învață elevi defavorizați.

Dispensere cu absorbante gratuite pentru situații de urgență, instalate în toaletele unei facultăți din Cluj-Napoca / Foto: FSPAC - Facebook Dispensere cu absorbante gratuite pentru situații de urgență, instalate în toaletele unei facultăți din Cluj-Napoca / Foto: FSPAC - Facebook

 

 


O facultate din cadrul UBB Cluj-Napoca a instalat în toalete dispensere cu absorbante pentru studente, pe care să le folosească în situații de urgență. Este vorba despre Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC):

„Am instalat dispensere de produse de igienă feminină în toaletele FSPAC, un pas normal înspre un an 2023 care să ne permită tuturor să ne concentrăm pe educație. Invităm toate membrele comunității să utilizeze dispenserele pentru situațiile de urgențe care prin definiție sunt neprevăzute”, au transmis reprezentanții FSPAC în cursul zilei de luni.


Dispenserele cu produse de igienă menstruală au fost instalate în trei locații:

  •  toaleta amfiteatrului 101
  •  toaleta amfiteatrului V/2
  •  toaleta de la etajul 3

Acesta este un proiect pilot, iar după ce feedback-ul studentelor va fi centralizat, reprezentanții vor decide „cum procedează mai departe”. Ei au rugat studentele să îi anunțe dacă ceva nu este în regulă cu aceste dispensere: „În eventualitatea în care considerați că putem face ceva mai bine sau dacă le găsiți goale, vă rugăm să ne trimiteți un mesaj folosind orice canal de comunicare dorit.”


Absorbante gratuite, în două școli clujene

Alexandra Oană, consilier local USR, a depus un proiect similar în primăvara anului 2022 privind școlile gimnaziale, inspirat din bunele practici din alte țări, precum Scoția, Noua Zeeleandă sau Franța. În aceste țări, dispenserele pentru produse de igienă menstruală sunt o normalitate în băile școlilor. 

Astfel, proiectul își propune, pentru început, să aducă dispensere cu absorbante gratuite în două școli din municipiul Cluj-Napoca, ce sunt frecventate de elevi proveniți din medii defavorizate.


Acestea sunt Școala Gimnazială Nicolae Iorga și Școala Gimnazială Traian Dârjan din Cluj-Napoca și, deși proiectul încă nu a fost implementat, există șanse mari ca în cele două școli elevele să beneficieze de absorbante gratuite din luna ianuarie 2023:

„Din păcate încă nu s-au instalat. Proiectul a fost acceptat. E implementat de DASM - Direcția de Asistență Medicală și Socială. Lucrurile se mișcă foarte, foarte greu. Am avut o întâlnire cu directorul DASM în primăvară. Atunci am stabilit că o să înceapă din septembrie. Însă nu a început din septembrie și atunci următorul termen agreat a devenit ianuarie. Domnul Aurel Mocan m-a asigurat că fondurile necesare au fost prinse în buget”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, Alexandra Oană.


Deși proiectul va fi implementat inițial în două școli, consilierul local își propune să ducă proiectul mai departe și fiecare școală din municipiu să beneficieze de astfel de dispensere: „Este un proiect pilot și în funcție de ce observăm acum la implementarea proiectului pilot vom lua decizii în continuare despre cum ar putea fi extins. Am început cu aceste două școli. În total, în Cluj sunt șapte școli care au copii din medii defavorizate. Acestea ar fi următoarele, după care, bineînțeles, mie mi se pare că este o măsură care poate fi implementată la nivelul tuturor școlilor. În alte țări este deja o practică curentă, de mai mulți ani de zile”, ne-a mai relalat consilierul USR.

Accesul elevilor clujeni la cursuri de sănătate

După instalarea acestor dispensere, pasul următor pe care Alexandra Oană vrea să-l facă este introducerea unor cursuri de sănătate în școlile clujene: 

„Pe lângă distribuirea de produse de igienă menstruală vrem să asigurăm accesul elevilor și la cursuri de sănătate, pentru că acum legea permite acele cursuri și cred că proiectele sunt cumva complementare. 

Mai mult decât să dăm niște produse putem să asigurăm copiilor un minim de educație”, a declarat Oană pentru monitorulcj.ro.

Lipsa produselor de igienă poate duce la absenteism școlar

Pe lângă faptul că existența uneor dispensere cu absorbante în toaletele școlilor ar rezolva situații de urgență cu care se confruntă elevele, acest proiect ar putea să ajute și la reducere abandonului școlar. Multe eleve care provin din medii defavorizate lipsesc de la școală pentru că nu își permit să își cumpere produse de igienă. 

Alexandra Oană punctează, pentru monitorulcj.ro, faptul că abandonul școlar este cel mai frecvent în gimnaziu și în special la fete. Astfel, proiectul va fi implementat pentru început în școlile gimnaziale:

„Dacă ne gândim la cei din mediile defavorizate, de unde am pornit inițial acest proiect, există riscul ca din cauza lipsei acestor produse menstruale, fetele (în special) să lipsească de la școală. Statisticile arată că abandonul școlar le afectează mai mult pe fete și mai mult exact în perioada de gimnaziu. 

Noi ne-am propus să începem cu școli gimnaziale, unde sunt într-adevăr în fiecare an cazuri de abandon școlar. Acesta este un prim motiv: să ne asigurăm că lipsa acestor produse de acasă sau imposibilitatea de a-și achiziționa singure produsele să nu fie un impediment pentru nicio fată. Practic, acest lucru să nu îi împiedice accesul la educație”, a mai spus Oană.

Menstruația e încă un subiect tabu

Deși trăim în secolul 21, menstruația încă este un subiect tabu, despre care foarte multă lume nu vrea să vorbească, chiar dacă de multe ori este necesar.

Alexandra Oană evidențiază că școlile trebuie să fie un mediu prietenos cu ambele sexe, iar proiectul mai are un obiectiv: de a promova normalitatea:

„Dar dincolo de asta, proiectul poate fi extins în toate școlile, chiar și acolo unde nu există pericol de abandon școlar sau unde nu sunt școli frecventate de copii din medii defavorizate. Școlile ar trebui să fie un mediu prietenos cu elevii de ambele sexe și asta este, până la urmă, o nevoie normală pe care trebuie să o recunoască public. Există un fel de tabu: despre subiectele astea nu vorbim sau ne ascundem când vorbim despre subiectele de acest fel (educație pentru sănătate, educație sexuală șamd) și nu e cazul. E ceva normal. E normal ca în școli în care sunt eleve adolescente aceste produse să fie furnizate”, a spus consilierul local.

În România, 4,8 milioane de femei au menstruație, iar peste 700.000 sunt adolescente cu vârste cuprinse între 12-18 ani. În ianuarie 2021, Asociația Iele-Sânziene au pornit o petiție pentru a aduce produse menstruale gratuite în școli pe platforma Declic. Petiția a adunat 41.580 de semnături, arătând că există un interes major pentru acest subiect.

„Într-o țară în care nu se vorbește despre menstruație, pentru că este considerată ceva murdar și un subiect rușinos, cerem Guvernului să implementeze un program prin care produsele menstruale să fie disponibile în toate școlile din România în mod gratuit, pe toată durata anului școlar. La fel ca hârtia igienică, produsele menstruale sunt o necesitate. Acestea sunt indispensabile tuturor persoanelor care au menstruație (…) pentru a putea fi active în viața comunității ca în oricare altă zi”, au scris reprezentanții asociației în descrierea petiției. Mai multe detalii AICI.

CITEȘTE ȘI:

Elevii din Cluj nu mai primesc produse din lapte. Niciun ofertant interesat pe parcursul celor cinci licitații

De 15 ani, în aceleași microbuze școlare. Elevii din Cluj „sunt sacrificați”. Ministerul Educației visează la mașini electrice

Ultimele Stiri
abonare newsletter