Sănătate

Ministerul Sănătății nu depune cerere de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj: Studiile nu sunt gata

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale Cluj şi Craiova nu vor fi finalizate rapid, va fi depusă în prima fază la Comisia Europeană doar cererea de finanţare pentru spitalul de la Iaşi.

Sorina Pintea a spus, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că Spitalul regional de urgenţe de la Iaşi este "cel mai înaintat“ în privinţa documentaţiei, fiind terminate deja studiul de fezabilitate şi impactul de mediu.

"Pentru spitalul de la Iaşi urmează depunerea cererii de finanţare. Concomitent cu Iaşiul vor fi depuse şi cererile de finanţare pentru spitalele regionale Cluj şi Craiova. Aceste cereri se depun în intervalul martie-aprilie. Dacă studiile de fezabilitate pentru Cluj şi Craiova nu vor fi pregătite, atunci vom depune doar Iaşiul în prima fază", a precizat Sorina Pintea.


Ministrul Sănătăţii a adăugat că, pentru construcţia spitalelor regionale, banii alocaţi actualului exerciţiu financiar vor fi utilizaţi până în 2021 pentru finalizarea procedurilor de achiziţie şi pentru pregătirea personalului, fiind vorba de “etape care nu necesită construcţie efectivă“.

Ministru Sănătăţii a spus că, potrivit studiului de fezabilitate întocmit de experţii străini, spitalul regional de la Iaşi va costa 400 de milioane de euro.


Reamintim că anul trecut, Consiliul Judeţean Cluj a solicitat să preia construirea Spitalului Regional de Urgenţă.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a transmis Comisiei Europene o adresă oficială prin care solicită preluarea de către forul administrativ județean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj. 


Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că spitalul regional de la Cluj se va face de către Ministerul Sănătăţii cu fonduri prin Banca Mondială şi că a rămas surprinsă de declaraţiile făcute de conducerea Consiliului Judeţean Cluj, care “ar trebui să se ocupe de Spitalul de Pediatrie”.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, dacă va fi construit vreodată, ar urma să fie pe un teren de 14 hectare în comuna Floreşti, de lângă Cluj-Napoca.


Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 1000 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.

Ultimele Stiri
abonare newsletter