Sănătate

Adio medicamente ieftine în farmacii

Medicamentele ieftine se scot din farmacii din cauza taxei clawback, iar noua listă de medicamente compensate se lasă aşteptată. Din acest motiv bolnavii cronici ameninţă cu proteste.

Sistemul sanitar românesc dezorganizat afectează din ce în ce mai mult bolnavul şi îi umblă tot mai adânc în buzunar. Pe lângă faptul că odată ce va intra în vigoare noua lege a sănătăţii, persoanele asigurate vor avea dreptul la mai puţine vizite la medic şi vor trebui să plătească mai multe servicii medicale, acum se scot din farmacii şi medicamentele ieftine.

Conform specialiştilor, o parte din medicamentele ieftine au fost scoase deja de pe piaţă. Ele sunt înlocuite cu variante mai scumpe pentru care pacientul achită coplata.


Producătorii de medicamente spun că acest lucru se întâmplă din cauza reglementărilor impuse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii deoarece statul aplică aceeaşi taxă de clawback şi pentru o firmă care produce tratamente ieftine şi pentru una care produce pastile scumpe.

Lista compensatelor, în aşteptare

Bolnavii nu pot beneficia momentan nici de reducere la unele medicamente. Asta deoarece s-a amânat, din nou, termenul la care trebuia să intre în vigoare noua listă a medicamentelor compensate.


Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de şase ani. Cea mai recent dată la care s-a anunţat că va intra în vigoare a fost data de 1 aprilie. Însă şi acest termen a fost amânat din cauză că s-au făcut schimbări la conducerea Ministerului Sănătăţii. Noul ministru, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că nu are suficient timp să analizeze acest proiect şi din acest motiv noua lista a compensatelor nu va putea intra în vigoare odată cu începutul lunii aprilie.

Pe noua listă a medicamentelor compensate, potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii, se vor găsi 1.320 de substanţe active, 140 din ele fiind molecule noi.


Bolnavii ameninţă cu proteste

Persoanele care suferă de boli cornice sunt dispuse să organizeze o serie de proteste în cazul în care noua listă a compensatelor nu va intra în vigoare odată cu data de 1 aprilie.

Ideea organizării unui protest a venit de la reprezentanţii Asociaţiei Alianţa Pacienţilor Cronici din România care spun că vor organiza manifestări atât în ţară cât şi în faţa Parlamentului European în luna mai.


În România există un număr de aproximativ trei milioane de pacienţi cronici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter