Sănătate

Peste 11.000 de români, diagnosticați anual cu cancer pulmonar. Creștere alarmantă cu 17% a cazurilor noi de afecțiuni oncologice pulmonare în rândul femeilor din România.

Peste 11.000 de români sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer pulmonar și peste 10,000 își pierd viața prin cancer pulmonar.

Alarmant! Crește numărul cazurilor de cancer pulmonar în rândul femeilor|Foto: pexels.com Alarmant! Crește numărul cazurilor de cancer pulmonar în rândul femeilor|Foto: pexels.com

 

 


Date îngrijorătoare publicate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer privind afecțiunile oncologice pulmonare. Lipsa măsurilor adecvate de prevenție fac ca tot mai mulți pacienţi să fie diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii.

Crește numărul cazurilor de cancer pulmonar în rândul femeilor

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din România și cu cea mai ridicată rată de mortalitate. 


CITEȘTE ȘI: 
Alarmant! Cancerul, principala cauză a deceselor la persoanele sub 65 de ani, la nivel european.

În stadii incipiente, cancerul pulmonar nu are manifestări specifice, însă în stadii avansate, există anumite simptome specifice: tusea care durează peste 3 săptămâni, tusea cu sânge sau respirația șuierătoare, durerea în piept, scăderea semnificativă în greutate sunt primele semne care trebuie să ne trimită la medicul de familie.

Peste 11.000 de români (8500 bărbați și 3217 femei) sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer pulmonar și peste 10,000 își pierd viața prin cancer pulmonar.


„Având în vedere intensificarea discuțiilor în spațiul public privind sănătatea femeii, cu focus pe cancer de sân și cancer de col uterin, trebuie subliniat faptul că din ce în ce mai multe femei sunt diagnosticate cu cancer pulmonar. Comparativ cu datele estimate pentru 2018, în 2022 se observa o creștere a numărului de cazuri noi de cancer pulmonar în rândul femeilor cu aproape 17%.  În prezent, 3 din 4 pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii”, potrivit datelor publicate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). 

Rolul prevenției în cazul afecțiunilor oncologice pulmonare

Aceste statistici ar putea fi însă schimbate prin prevenție (renunțarea la fumat), accesul la programe de screening pentru cancerul pulmonar (low dose CT) și optimizarea traseului pacientului de la diagnostic la tratament.


CITEȘTE ȘI: 
Noi servicii medicale gratuite pentru românii neasigurați, de la 1 iulie. Analize și tratamente pentru bolile grave, incluse în pachet.

„Lipsa investițiilor în promovarea sănătății contribuie la menținerea unui nivel scăzut de educație pentru sănătate, oamenii nu merg preventiv la medic și nici nu știu unde ar putea să meargă pentru diverse investigații. În plus, în zona rurală, accesul la servicii medicale este îngreunat de o multitudine de factori. Cancerul pulmonar, adesea silențios și fără simptome evidente în stadiile incipiente, poate fi combătut eficient dacă este identificat devreme, iar persoanele de risc implicate în proiect au înțeles acest lucru și au acționat”, potrivit lui Cezar Irimia, președintele Federațiai Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Diagnosticul de cancer pulmonar nu este unul fatal. În ultimul deceniu, s-au făcut progrese științifice în tratarea cancerului pulmonar, ceea ce a condus la creșterea numărului de supraviețuitori și la mai multe speranțe pentru cei care se confruntă cu boala. În România, mortalitatea cauzată de cancerul pulmonar în România a scăzut cu 3 %, comparativ cu 9 % în UE, arată sursa citată, în contextul Zilei Mondiale de luptă impotriva cancerului pulmonar, marcată la data de 1 august. 


În România sunt 207.722 de pacienţi cu cancer, inclusiv 2.700 de copii minori care suferă de afecţiuni oncologice, potrivit datelor prezentate în februarie 2024 de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România va avea un registru al bolnavilor oncologici, până la finalul anului 2024. Ministrul Sănătății: „Datele pacienților vor fi introduse acolo unde sunt diagnosticaţi”.

Primele semne ale cancerului la plămâni. La ce simptome ar trebui să fim atenți, chiar dacă par inofensive?

abonare newsletter