Sănătate

Alarmant! Cancerul, principala cauză a deceselor la persoanele sub 65 de ani, la nivel european.

Date îngrijorătoare în privința sănătății, înregistrate la nivel european. În 2021, cancerul a fost principala cauză de deces pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani.

Rata îngrijorătoare a deceselor cauzate de afecțiunile oncologice, la nivel european/Foto: pexels.com Rata îngrijorătoare a deceselor cauzate de afecțiunile oncologice, la nivel european/Foto: pexels.com

 

În România sunt peste 200.000 de pacienți oncologici.


Rata deceselor cauzate de afecțiunile oncologice

În 2021, cancerul a fost principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei cu vârsta sub 65 de ani, în UE, potrivit datelor publicate marți de oficiul european de statistică. 

Cancerul a reprezentat o cauză mai frecventă de deces pentru femeile din această grupă de vârstă, cu 40,6% din totalul deceselor înregistrate. Pentru bărbați, aceasta a fost de 25,6%.


Rata deceselor cauzate de afecțiunile oncologice/Sursa: Eurostat

Celelalte cauze de deces cele mai frecvente la femeile cu vârsta sub 65 de ani au fost bolile circulatorii (14,9%), COVID-19 (10,2%) și bolile respiratorii (4,2%).

Pentru bărbați, după cancer, bolile circulatorii (22,0%), COVID-19 (9,8%) și accidentele (6,9%) au fost cauzele majore de deces.


CITEȘTE ȘI: 
România va avea un registru al bolnavilor oncologici, până la finalul anului 2024. Ministrul Sănătății: „Datele pacienților vor fi introduse acolo unde sunt diagnosticaţi”.

Când vine vorba de persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, principalele cauze de deces la femei au fost bolile circulatorii (37,3%), cancerul (16,9%), COVID-19 (9,9%) și bolile respiratorii (5,7%).

Pentru bărbații cu vârsta de 65 de ani și peste, principalele cauze au fost aceleași, dar cu proporții diferite. Bolile circulatorii (31,8%) au fost cauza principală, urmate de cancer (23,3%), COVID-19 (12,0%) și bolile respiratorii (7,3%), arată analiza Eurostat


Potrivit datelor oficiale, în România sunt 207.722 de pacienţi cu cancer, inclusiv 2.700 de copii minori care suferă de afecţiuni oncologice, potrivit datelor prezentate în februarie 2024 de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

Potrivit datelor publicate în toamna anului trecut, Clujul se află pe locul doi în țară la numărul de pacienți diagnosticați cu cancer, cu peste 11.600 de pacienți oncologici. De altfel, aproape 5.000 de femei din Cluj au fost testate pozitiv la cancerul de col uterin sau HPV, în cadrul unei campanii de depistare și prevenție a afecțiunilor oncologice desfășurate în decembrie 2023.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 11.600 de clujeni bolnavi de cancer. Clujul pe locul doi în țară

Mii de femei din Cluj au aflat că au cancer de col uterin sau HPV. Multe dintre ele au primit rezultate pozitive la ambele teste.

Ultimele Stiri
abonare newsletter