Sănătate

Furnicile au arome diferite. Vor fi condimentul viitorului?

Aromele diferite ale speciilor de furnici sugerează că acestea ar putea avea numeroase întrebuințări culinare. Cele negre, de exemplu, sunt acide: ar putea înlocui oțetul?

Furnicile pot fi următorul ingredient culinar. Foto: pexels.com Furnicile pot fi următorul ingredient culinar. Foto: pexels.com

 

 


Dacă v-am spune că în viitor ați putea folosi furnici pentru a vă condimenta mâncarea?

 


Furnicile sunt un aliment relativ comun în unele părți ale lumii, în timp ce în altele există o puternică reticență la această idee. 

Un nou studiu publicat în cadrul ACS Spring 2024 a încercat să analizeze exact ceea ce știu furnicile, pentru a înțelege cum și unde și-ar putea găsi un loc în meniurile noastre.


Studiul a constat mai întâi în analizarea, cu ajutorul unui cromatografiei de gaze, a diferitelor componente volatile prezente în carnea de furnică, pentru a le identifica natura chimică și apoi pentru a le reproduce cu ajutorul unui olfactometru, un instrument care permite reproducerea unui miros. Nu toți compușii volatili au fost apoi percepuți de persoanele care au făcut testul. Potrivit autorilor studiului, aceste molecule neidentificabile sunt feromonii furnicilor, care le servesc în diferite scopuri, dar pe care noi, oamenii, nu le percepem, scrie Focus

CITEȘTE ȘI:
Furnicile pot anunţa cutremurele de pământ

Celelalte mirosuri, în schimb, au fost percepute clar și au dezvăluit că fiecare specie are un profil diferit și, prin urmare, arome diferite.


Viitorul alimentației: furnicile ca sursă de condimente

Furnicile negre, de exemplu, sunt bogate în acid formic, ceea ce conferă cărnii lor un gust acid și ar putea deveni un substitut pentru oțet sau suc de lămâie. 

În schimb, cele din specia Atta Mexicana conțin substanțe asemănătoare celor create prin gătitul cărnii și al pâinii și ar putea, prin urmare, să servească drept înlocuitori pentru aceste două alimente. 


Furnicile pot fi următorul ingredient culinar care ne va cuceri gusturile

Există o singură problemă: multe specii de furnici conțin o proteină, tropomiozina, care este un alergen uman cunoscut, responsabil de alergiile unor personae la moluște și crustacee. 

„Ele pot avea arome foarte diverse și interesante", a declarant Changqi Liu, profesor asociat de științe alimentare, „iar acest lucru sporește cu adevărat posibilitățile culinare de a folosi aceste insecte pentru a crea alimente delicioase. Nu vreau ca oamenii să simtă că fac un sacrificiu consumând aceste insecte. Vreau să arăt că ele pot avea de fapt un gust foarte bun, fiind în același timp nutritive și bune pentru mediu".

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

NASA a trimis 800 de furnici în spaţiul cosmic, pentru a le studia comportamentul

Ultimele Stiri
abonare newsletter