Sănătate

Centru de Endoscopie Intervențională, deschis la SCJU Cluj! Prima intervenție, în fața camerelor: „Bolnavul va fi scutit de complicațiile intervenției chirurgicale clasice”. VIDEO

Centrul de Endoscopie Intervențională s-a deschis în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Mai mulți pacienți vor putea fi tratați în cadrul SCJU datorită procedurilor noi care se vor efectua în acest centru și aparaturii medicale de ultimă generație.

Primul pacient al Centrului de Endoscopie Intervențională Primul pacient al Centrului de Endoscopie Intervențională

 


Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și-a deschis joi, 6 aprilie, Centrul de Endoscopie Intervențională, care funcționează în cladirea Clinicii Medicală I, str. Clinicilor, nr. 3-5.


 

Centrul de Endoscopie Intervențională este cea mai nouă facilitate pusă la dispoziția medicilor Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Centrul funcționează sub coordonarea Prof. univ. Dr. Romeo Chira, în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie și are în componență un laborator de endoscopie terapeutică, cu facilități de ecoendoscopie și ecografie intervențională.


Inaugurarea a presupus acordarea de servicii medicale primului pacient, un bărbat în vârstă de 61 de ani. Echipa condusă de medicul Romeo Chira a intervenit pentru investigarea unei tumori benigne în zona esofagiană,  o formațiune cu potențial de creștere și transformare malignă.

„Pacientul a fost diagnoticat recent, în urmă cu trei luni, cu tumoră prostatică malignă pentru care a început un tratament oncologic, ocazie cu care i s-a depistat o tumoră la nivel mediastinal, intratoracic. Scopul evaluării inițiale endoscopice standard a fost să lămurim dacă este o tumoră esofagiană. Nu este una obișnuită, este o tumoră lângă esofag și aortă. Din acest motiv i-am făcut ecoendoscopie care ne-a permis evaluarea tumorii ecografic, stabilirea apartenenței dintr-un strat profund al esofagului, stratul muscular, și accesul bioptic la cât mai multe pasaje pentru a ne confirma și subtipul de leziune pentru că unele dintre acestea trebuie să fie operate, altele se mai pot supraveghea ani de zile”, a declarat Prof. univ. Dr. Romeo Chira. 


Mai mulți pacienți vor putea fi tratați datorită noilor proceduri care vor fi aplicate în acest centru:

„Noile proceduri pe care le vom face aici asigură rezolvarea multor cazuri care până acum nu se puteau în cadrul spitalului și multe dintre ele nici în arealul nostru geografic. Noi, practic, de 38 de ani am început activitatea endoscopică în clinica noastră. Este un mare pas înainte, sperăm să fie poate penultimul, nu ultimul, pentru a rezolva medical tot ceea ce se poate în România în acest moment. Asigurăm și proceduri diagnostice care sunt unice: cum ar fi biopsiile vertebrale, pulmonare și cu alte localizări care nu sunt în alte serivicii, pentru că am dezvoltat o competență particulară în patologii non-gastroenterologice, respectiv în zone de interferență cu alte specialități și asta ne face cumva și mai atractivi și mai competitivi în această zonă a diagnosticului leziunilor particulare”, a mai spus Romeo Chira.


Investiție de aproape 5 milioane de lei

Realizarea centrului a presupus reamenajarea spațiului de funcționare, utilizând fonduri asigurate de Consiliul Local Cluj-Napoca și din surse proprii ale spitalului, în valoare totală de aproximativ 250.000 lei.

O altă componentă importantă a fost dotarea cu echipamente și aparatură medicală, din finanțare europeană, prin Consiliul Județean Cluj, însumând aproximativ 4.200.000 lei și cu fonduri asigurate de Ministerul Sănătății.


„Este o veste bună pentru cetățenii care apelează la Spitalul Județean de Urgență, dar și pentru echipa medicală. Așa cum am spus mereu, trebuie să investim în sănătate și educație pentru că ele reprezintă viitorul societății. Aparaturile de înaltă tehnologie cu care este dotat Centrul de Endoscopie Intervențională facilitează realizarea acestor tipuri de proceduri precum și diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni grave. Căutăm permanent surse de finanțare pentru infrastructura destinată clujenilor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Printre aparatele de ultimă generație aflate în dotarea centrului amintim aparatul de radiologie cu braț mobil pentru proceduri de diagnosticare și intervenționale, un turn de endoscopie digestiva cu duodenoscop si ecoendoscop, aparat de fibroscan pentru evaluarea non-invaziva a bolilor hepatice cronice și un ecograf ultraperformant.

Ce proceduri medicale se aplică

Având la dispoziție aparatură de ultimă generație, echipele medicale specializate care deservesc centrul vor avea posibilitatea de a aplica proceduri terapeutice în afectiunile biliare și pancreatice, realizarea unor proceduri terapeutice combinate cu ghidaj ecografic și radiologic pentru rezolvarea celor mai dificile cazuri de obstructie a căilor biliare, proceduri terapeutice inovative aplicate în premieră în această zonă a țării.

O altă componentă importantă a activității centrului este dată de efectuarea de ecoendoscopii diagnostice pentru patologii speciale (în boli pulmonare, splenice, retroperitoneale, vertebrale) și drenajul transrectal al abceselor perirectale. 

„Astăzi inaugurăm acest centru, un lucru pe care ni-l doream de mai multă vreme, urmând a funcționa în cadrul unui laborator de endoscopie digestivă pe care îl aveam deja funcțional și pe care pe parcursul timpului l-am dezvoltat, dar la ora actuală funcționează în două locații distinse, cu două puncte de lucru. Ceea ce înseamnă un colectiv de specialiști extinși, o dotare corespunzătoare și un număr dublu de pacienți care pot să benficieze de aceste servicii: de endoscopie digestivă, diagnostică mai degrabă decât terapeutică. Astăzi, acest centru, deservește o gamă mai largă de serivicii, permite efectuarea de tehnici minim invazive, abordează tehnici noi, ceea ce a presupus un efort îndelung, de echipă (…) La ora actuală, un număr de afecțiuni, nu numai din sfera digestivă, vor putea fi rezolvate. Unele dintre aceste tehnici vor putea scuti un bolnav de o intervenție chirurgicală clasică de deschidere a abdomenului, de spitalizare îndelungată și complicațiile postoperatorii care derivă din tehnicile clasice”, a spus Prof.Dr. Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Copiii bolnavi ai României și îngerii lor păzitori - REPORTAJ VIDEO

Jos pălăria! Medicii clujeni l-au vindecat complet pe Tudor, un pacient care a suferit 22 de operații și a stat 8 săptămâni la ATI din cauza unei complicații grave

abonare newsletter