Sănătate

Noua variantă de COVID-19 care ar putea deveni dominantă în Europa în următoarele săptămâni: „Va deveni varianta dominantă ”

Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa şi Germania în următoarele săptămâni.

Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa şi Germania în următoarele săptămâni/ Foto: pixabay.com Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa şi Germania în următoarele săptămâni/ Foto: pixabay.com

 

 


Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa şi Germania în următoarele săptămâni, afirmă un expert german.

 


Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, tulpina XBB.1.5 este responsabilă pentru aproape jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul SUA.

CITEȘTE ȘI:
243 de cazuri de gripă, confirmate în Cluj! Zeci de mii de cazuri de infecții respiratorii, la nivel național
Reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creşterea circulaţiei virusurilor: „Vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze”

„Se poate prognoza cu oarecare certitudine că această variantă va deveni variata dominantă şi în ţara noastră”, a afirmat epidemiologul german Hajo Zeeb, din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare în domeniul prevenţiei şi epidemiologie din Bremen.


„XBB.1.5 întâmpină o revenire a unei slabe imunităţi la persoane care s-au vaccinat sau au fost infectate cu ceva vreme în urmă”, a spus Zeeb.

„Mai întâi în SUA, după care şi aici, în Germania”, a mai spus expertul.


Cu toate acestea, a mai spus el, numărul cazurilor înregistrate de XBB.1.5 în Germania este în prezent în continuare foarte scăzut. „Nu e nevoie să ne gândim încă la noi măsuri”.

Subvarianta s-a răspândit întâi în SUA

Subvarianta XBB.1.5, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul Statelor Unite şi a dominat infectările de la jumătatea lui decembrie, a spus Richard Neher, directorul Grupului de cercetare pentru evoluţia virusurilor şi bacteriilor din cadrul Universităţii din Basel. În afara regiunii nord-estice a Statelor Unite, varianta este mai puţin întâlnită, dar începe să devină mai răspândită, a spus el.


„Există insuficiente informaţii în ceea ce priveşte severitatea formelor produse în urma infectării cu această variantă”, a spus Neher.
Numărul cazurilor şi spitalizărilor a crescut pe teritoriul SUA, nu doar în regiunile unde XBB.1.5 este dominantă, a spus Neher. Acest lucru poate semnala că severitatea noii tulpini nu este în mod semnificativ diferită de cea a altor variante aflate în circulaţie, a adăugat el.
Ministrul Sănătăţii din Germania, Karl Lauterbach, şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu această variantă. 
„Să sperăm că vom ieşi din iarnă înainte ca o astfel de variantă să se răspândească şi aici”, a scris Lauterbach pe Twitter. 

CITEȘTE ȘI:

Lista medicamentelor pentru copii și adulți împotriva gripei, disponibile în România, a fost publicată!

140.688 de cazuri de infecții respiratorii, în ultimele zile din 2022. Cluj, în topul județelor cu multe cazuri de GRIPĂ

Ultimele Stiri
abonare newsletter