Politică

Primarul din Baia Mare se laudă că a atras mai multe fonduri europene decât Cluj-Napoca. Cifrele îl contrazic

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a declarat recent că a administrația condusă de el a atras mai multe fonduri europene decât cea din Cluj-Napoca. Cifrele arată însă că realitatea nu e tocmai aceasta.

Primarul din Baia Mare se laudă că a atras mai multe fonduri europene decât Cluj-Napoca. Cifrele îl contrazic Primarul din Baia Mare se laudă că a atras mai multe fonduri europene decât Cluj-Napoca. Cifrele îl contrazic

 

 


Primarul din Baia Mare a delcarat miercuri, într-o conferință de presă, că valoarea investiţiilor derulate de municipalitate cu fonduri europene este mai mare decât în Cluj-Napoca. Cherecheș a spus că Baia Mare este „municipiul reşedinţă de judeţ cu cea mai mare sumă din finanţări europene atrase” din Transilvania, cu proiecte de circa 200 de milioane euro, susținând că a depășit municipiul Cluj-Napoca, despre care spune că a atras circa 170 milioane de euro fonduri europene.

 


„Sunt foarte mulţumit în primul rând de tot ceea ce înseamnă proiecte europene, nu doar gândite, ci şi contracte din perspectiva finanţării. Aici, vorbim despre o performanţă unică la nivelul Transilvaniei, suntem municipiul reşedinţă de judeţ cu cea mai mare sumă din finanţări europene atrase. Respectiv, avem 200 de milioane euro, raportat la municipiul Cluj, care e undeva sub noi, undeva cred la 170 de milioane euro, şi ne orientăm în continuare spre perioada de finanţare 2021-2027. Dacă ne gândim la lucrurile punctual realizate, eu consider că municipiul Baia Mare a realizat foarte multe dintre obiectivele pe care şi le-a impus din perspectivă investiţională, atât din fonduri proprii, dar şi din fonduri guvernamentale şi din fonduri europene”, a spus Cătălin Chercheş.

În fapt, Clujul a surclasat Baia Mare la investițiile din fonduri europene

Cifrele arată însă că municipiul Cluj-Napoca depășește investițiile cu fonduri europene, valoarea proiectelor finalizate, finanțate din fonduri europene în ultimii 4 ani depășind 224 milioane de euro, la care se adaugă suma de 183,5 milioane de euro a proiectelor semnate și care se află în derulare. Mai mult, proiecte în valoare totală de circa 2 miliarde de euro sunt în pregătire, cele mai mari sume reprezentând proiectele de infrastructură a municipiului.


„Fonduri europene: valoare totală proiecte finalizate: 224,33 mil. euro; valoare proiecte contracte semnate - în derulare: 183,5 milioane euro; valoare proiecte în pregătire: 2,05 miliarde euro (din care centura metropolitană şi drumuri de legătură - 400 de mil.; tren metropolitan - 300 mil.; metrou - 1 mld.; Clujul verde - 100 mil.; oraş pentru pietoni - 80 mil. etc.)”, se arată într-o informare transmisă de primarul Emil Boc, la solicitarea Monitorul de Cluj.

Cherecheș susține că ministerele au blocat investițiile din Baia Mare

Primarul Cherecheș susține că valoarea investiţiilor publice în diferite proiecte derulate în ultimii opt ani de administraţia municipiului Baia Mare a atins 500 de milioane de euro, însă au fost şi proiecte care din varii motive au fost blocate de unele ministere.


„Am două lucruri care pentru unii pot părea importante, pentru alţii nu, dar e o chestiune care ţine de utilitate. Aici mă refer la zona Sala Sporturilor, terenul de atletism pe care am fost nevoit după ce am făcut proiectele să le predăm din nou Guvernului ca şi imobile. Chiar aveam un proiect foarte frumos acolo pentru a amenaja stadionul de atletism, sala polivalentă (...) Un alt proiect, zona ştrandului, zona stadionului de fotbal Viorel Mateianu, la fel unde avem proiectele. Stadionul e în finanţare la Compania Naţională de Investiţii de 5-6 ani, nu mai dă nimeni un semn de viaţă. Celălalt proiect, al ştrandului, vrem să-l reconstruim, pentru că nu ai ce să reabilitezi acolo. Trebuie să fie o construcţie nouă, modernă care să atragă turişti, să nu fie doar un ştrand de cartier, trebuie să aibă o relevanţă pentru Baia Mare din punct de vedere turistic, iar acolo investiţia este una majoră şi ne-am asumat-o, doar că pentru a investi acolo trebuie să demolezi. Trebuie să demolezi nişte betoane care n-au nicio utilitate şi doi ani de zile suntem blocaţi de către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi nu vor să emită hotărârea de Guvern pentru a ne permite demolarea acelor betoane, lucru care blochează proiectul pe care l-am gândit (...) Sunt convins că în următoarele săptămâni vom reuşi să-i convingem pe cei de la Guvern să facă acest lucru. Dacă nu, vom muta locaţia ştrandului. Nu-l vom face pe locaţia veche, ci vom găsi o altă locaţie", a detaliat Cătălin Cherecheş.

 


CITEȘTE ȘI

Parkingul Primăverii 8 a fost finalizat. Cum arată și când va fi dat în folosință? - FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter