Politică

Proiect de lege: Buletine de vot cu pozele politicienilor „invizibili”

Pentru ca alegătorii să știe exact pe cine pun ștampila, buletinele de vot ar putea conţine nu doar numele candidaţilor, ci şi pozele acestora.

Ne întrebăm cât de utilă este însă o astfel de inițiativă în condițiile în care oricum fețele politicienilor sunt necunoscute alegătorilor, așa cum Monitorul de Cluj a demonstrat în seria “Consilierii necunoscuți ai Clujului”.

Cu un an înaintea alegerilor locale, Monitorul a arătat cât sunt de vizibili sau mai degrabă de invizibili consilierii locali, în ochii cetățenilor. Cei mai mulți dintre aceștia nu au putut fi recunoscuți pe stradă de clujeni.


Inițiativa aparține unui senator UNPR care spune că vrea să-i ajute pe votanţi să-şi cunoască mai bine aleşii. Propunerea legislativă va fi votată săptămâna aceasta de senatori, dar deputaţii vor avea ultimul cuvânt.

Pentru ca alegătorii să ştie exact pe cine pun ştampila, un senator UNPR propune ca pe buletinele de vot să apară şi pozele candidaţilor.


Constantin Popa, senator UNPR: „Faci un lucru bun, îţi apare poza în ziar. Faci un lucru rău, îţi apare poza în ziar. E important ca alegătorul să vadă care e persoana pe care pune ştampila.”

Propunerea ar pune capăt şi situaţiilor în care alegătorii au fost puşi în mare dificultate.


Mult mai celebru e cazul din urmă cu patru ani, când electoratul din Sectorul 3 al Capitalei a avut de ales între Robert Negoiţă şi Liviu Negoiţă.

Dacă acest lucru se va întâmpla, tipărirea buletinelor de vot va costa chiar şi de două ori mai mult.

Ultimele Stiri
abonare newsletter