Politică

Lucrările la linia de tramvai încep din 1 iulie

<p><img src="documente/stories/06_iunie/16_ziua/05-josef hornegger liviu neag sorin apostu florin stamatian semnare contract linie tramvai conf primarie rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În total, reabilitarea liniei de tramvai din municipiul Cluj-Napoca va dura doi ani.</p>

Pe toate durata lucrărilor la linia de tramvai, circulaţia tramvaielor nu va fi oprită total, ci doar restricţionată pe anumite porţiuni de traseu, iar tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze.

 


 

 


Lucrările la reabilitarea liniei de tramvai vor începe în data de 1 iulie. Primarul Sorin Apostu şi reprezentanţii consorţiului care a câştigat licitaţia - Swietelsky - Astalrom - Euroconstruct – Transferoviar Grup – au semnat ieri contractele de execuţie a lucrărilor pe cele două tronsoane, Mănăştur – Piaţa Gării şi Piaţa Gării – Bulevardul Muncii.

 


La semnarea contractului au fost invitaţi să ia parte şi prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian şi directorul Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC), Liviu Neag.

“Trăim astăzi (ieri – n.r.) poate unul dintre cele mai importante momente de când sunt eu primar. Este un proiect foarte important pe care îl concretizăm, la care lucrăm de şase ani. Proiectul este finanţat prin fonduri europene, prin Programul Operaţional regional, Axa 1.1 destinată polilor de creşetere şi va avea un impact semnificativ în creşeterea calităţii vieţii tuturor clujenilor care locuiesc pe traseul liniei de tramvai. Acest proiect va aduce o economie de 50% la curentul electric şi timpul de rulaj va scădea cu 50% faţă de media orară înregistrată acum pentru că viteza de rulare va creşte. Va creşte şi siguranţa în trafic. La fel de important este faptul că nu se vor mai produce vibraţiile şi zgomotele infernale care au distrus trama stradală şi clădirile din preajmă”, a declarat primarul Sorin Apostu.


 

Bucium – podul Calvaria,
primul tronson “atacat”


 

Valoarea contractului de finanţare ajunge la 163 de milioane de lei, iar valoarea contractului încheiat cu Swietelsky - Astal Rom - Euroconstruct – Transferoviar Grup este de 128 de milioane de lei cu TVA. Primarul a precizat că lucrările nu vor începe simultan pe cele două tronsoane, Mănăştur – Piaţa Gării şi Piaţa Gării – Bulevardul Muncii. Astfel, lucrările vor debuta pe tronsonul Mănăştur – Piaţa Gării, pentru care a fost prevăzut în contract un termen de execuţie de 12 luni.

“Am discutat cu executanţii şi ar exista posibilitatea ca lucrările pe primul tronson să fie executate în doar 10 luni, urmând ca apoi să înceapă lucrările şi la al doilea tronson”, a anunţat edilul-şef al Clujului.

Primul segment pe care vor începe lucrările începând cu 1 iulie este Bucium – podul Calvaria, care ar urma să fie finalizat în termen de trei luni. Pe durata lucrărilor, tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze articulate pe acest segment.

 

Biletele
nu se compostează
în autobuze

 

“Autobuzele vor circula pe porţiunea unde se lucrează la linia de tramvai. Acestea vor opri numai în staţiile de tramvai, nu şi în staţiile de autobuz. De la podul Calvaria, oamenii îşi vor putea alege linia de tramvai pe care o doresc. Biletul de călătorie va fi perforat numai în tramvai, nu şi în autobuz. Acest lucru nu înseamnă că oamenii nu trebuie să aibă bilet de călătorie în autobuz”, a arătat primarul Clujului.

Reabilitarea buclei de la podul Calvaria se va face în doar două zile, noaptea.

În a doua etapă, lucrările vor continua pe segementul Podul Calvaria – podul Horea, pentru care a fost prevăzut un termen de şase luni. Pe toate durata lucrărilor la linia de tramvai, circulaţia tramvaielor nu va fi oprită total, ci doar restricţionată pe anumite porţiuni de traseu.

 

Se suspendă
tramvaiul 102

Pe toată perioada lucrărilor însă se anulează tramvaiul 102, abonamentele pe această linie urmând să fie valabile pe celalalte două linii de tramvai, respectiv 100 şi 101.  În total, pe cele două tronsoane, lucrările vor dura în jur de doi ani. “Al doilea tronson este mai dificil din punct de vedere al infrastructurii. În maxim doi ani vor fi gata lucrările în întregime. După ce va fi finalizat primul tronson, Mănăştur – Piaţa Gării, vom introduce deja tramvaie noi cu podea joasă, silenţioase, cu aer condiţionat şi cu căldură, aşa cum există în toate marile capitale europene”, a mai spus primarul Sorin Apostu. Lucrările la reabilitarea şi modernizarea liniei de tramvai se vor desfăşura 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta şi duminica. Constructorii au dat asigurări că lucrările vor continua şi iarna în măsura în care temperaturile vor permite acest lucru. Conducerea firmei Swietelsky a precizat că aproximativ 250-300 de oameni vor lucra în cadrul acestui proiect, o parte dintre aceştia urmând să fie angajaţi din Cluj.

Tramvaiul,
cel mai eficient
mijloc de transport

Primarul Sorin Apostu a ţinut să precizeze că, la ora actuală, tramvaiul este considerat cel mai eficient mijloc de transport în comun, având în vedere faptul că o garnitură de tramvai are o capacitate de 300 de persoane.

“Noi nu am renunţat la acest mijloc de transport deoarece este cel mai economic, cel mai puţin poluant şi cel mai rapid”, a subliniat Apostu. El a fost susţinut şi de directorul RATUC, Liviu Neag, care i-a mulţumit fostul primar Emil Boc pentru că, în 2004, a decis să nu renunţe la tramvai. “În 2004, o echipă de la Banca Europeană de Dezvoltare a venit la RATUC pentru a face o evaluare şi mă bucur că primarul de atunci, Emil Boc, a înţeles oportunitatea şi necesitatea menţinerii tramvaiului în municipiu. La vremea aceea circula un curent foarte nefavorabil tramvaiului. În Constanţa şi Braşov s-a desfiinţat tramvaiul, însă acesta revine acum în întreaga Europă. Vă asigur că echipa tehnică de la RATUC va sta în coasta constuctorului pentru a supraveghea lucrările. Nu sună ca o ameninţare, ci ca o colaborare”, a spus Neag.

La rândul său, prefectul Florin Stamatian a ţinut să sublinieze importanţa proiectului. “Reabilitarea liniei de tramvai va avea acelaşi efect ca şi cel al construirii autostrăzii, adică va fi mai multă linişte. Cred că cei care vor înţelege cel mai bine vor fi locuitorii de pe Horea. Este o dovadă a faptului că proiectul de realizare a zonei metropolitane prinde contur, precum şi a faptului că peste câţiva ani, Cluj-Napoca - oraş european va emite pretenţii pentru câştigarea titlului de capitală culturală europeană”, a afirmat Stamatian.

abonare newsletter