Politică

Cum vom vota la viitoarele alegeri?

Comisia de Cod Electoral a aprobat săptămâna aceasta mai multe propuneri în ce priveşte legea electorală. Acestea urmează să treacă prin plenul Parlamentului, astfel că la următoarele alegeri s-ar putea să votăm altfel decât până acum. Cum comentează însă politologii aceste modificări?

Comisia a decis că un partid poate fi înfiinţat cu trei membri, revenirea la votul pe liste în ceea ce priveşte alegerile parlamentare şi finanţarea campaniilor electorale din bugetul de stat.

Doar 3 membri pentru înfiinţarea unui partid

Dacă legea actuală prevede ca, pentru a fonda un partid nou, este nevoie de 25.000 de semnături din 18 judeţe, lucrurile s-ar putea schimba dacă această variantă va trece de plenul Parlamentului.


Astfel, membrii Comisiei de Cod electoral au eliminat criteriul teritorial existent în acest moment în Legea partidelor politice, ulterior adoptând şi posibilitatea ca un partid să poată fi înfiinţat doar de trei membri.

Eliminarea criteriului geografic este un aspect pozitiv, subliniază politologii clujeni.


„Înfiinţarea unui partid cu minim trei membri este binevenită, dar pe de altă parte pot apărea foarte multe partide şi partide extremiste în acest fel. În acelaşi timp, dacă pragul va rămâne de 5% pentru accederea în Parlament, nu va intra chiar orice partid“, a comentat politologul clujean George Jiglău.

Înapoi în 2004

La următoarele alegeri parlamentare s-ar putea să votăm ca în 2004, pentru că aceeaşi comisie a votat cu unanimitate de voturi, revenirea la votul pe liste.


„În ce priveşte revenirea la votul pe liste, noi propunem liste deschise, nu închise, iar fiecare votează un candidat propus de partid“, a mai spus Jiglău.

Campaniile electorale, finanţate „din buzunarele“ noastre

Analiştii au subliniat că sumele reale din campaniile electorale nu sunt niciodată cunoscute. În acelaşi timp, liderii partidelor se feresc să facă estimări în ce priveşte costurile de campanie. În contextul valului de arestări din ultima vreme însă, orice metodă prin care acestea pot deveni transparente este binevenită, mai arată politologii.


Propunerea privind finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat a fost de asemenea, votată în unanimitate, stabilindu-se şi limitarea cheltuielilor din campanii.

Au fost decise şase categorii de cheltuieli de campanie care să poate fi finanţate şi, ca urmare, decontate, respectiv cheltuieli legate de media, identitate vizuală a partidului, materiale pentru informare, campania on-line, cercetări sociologice şi organizare de evenimente.


„Finanţarea de la bugetul de stat este o soluţie bună. Trebuie schimbată modalitatea de finanţare, pentru că altfel, după cum am văzut, se finanţează ei între ei. În acest fel, finanţarea va fi transparentă şi orice duce la transparentizarea finanţării în campanie este binevenit“, a mai spus Jiglău.

Au încălcat legea finanţării partidelor

La ultimele alegeri, o serie de candidaţi au încălcat Legea finanţării partidelor. Pentru aceasta, au fost sancţionaţi.

Inspectorii AEP au constatat că Partidul Mişcarea Populară a încălcat Legea finanţării partidelor în sensul că pe materialele de propagandă electorală nu au fost imprimate „denumirea partidului politic sau a alianţei politice ori electorale care le-a comandat“ şi „denumirea operatorului economic care le-a realizat“.

De asemenea, AEP a constatat încălcarea legii finanţării partidelor şi în cazul Alianţei Creştin Liberale PNL-PDL, pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale. Din partea ACL, candidatul la prezidenţiale a fost Klaus Iohannis, actualul preşedinte al României.

Şi candidatul independent Călin Popescu Tăriceanu a fost sancţionat pentru nerespectarea prevederilor menţionate.

În cazul candidatului independent Monica Macovei, AEP a constatat încălcarea prevederii conform căreia „cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora - candidaţi independenţi, partide politice sau alianţe politice ori electorale“.

În plus, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, în termenul legal de cinci zile lucrătoare, primirea donaţiilor de la persoane fizice sau juridice în timpul campaniei electorale.

Un alt articol de lege încălcat de Macovei priveşte faptul că la primirea donaţiei era obligatorie verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidenţial al acesteia.

abonare newsletter