Politică

Piatră de temelie pentru campusul teologic „Nicolae Ivan”

<p><img src="documente/stories/03-alin tise andrei.jpg" border="0" style="float: left; margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px;" />Romii care au locuit pe Coastei au protestat din nou faţă de decizia Primăriei de a ceda terenul Bisericii.</p>

 

Ceremonia de punere a pietrei de temelie a noului complex teologic ortodox ce se va construi pe strada Coastei, care a avut loc azi, nu a fost lipsită de incidente, romii care au locuit până nu demult în zonă fiind prezenţi la eveniment.


Un grup de aproximativ 50 de romi, însoţiţi de mai multe reprezentanţi ai unor ONG-uri, s-au prezentat la locul ceremoniei, afişând inscripţii cu mesaje la adresa autorităţilor privind situaţia lor locativă. Iniţial, forţele de ordine s-au opus accesului romilor la ceremonie, invocând faptul că nu au solicitat autorităţilor locale autorizaţie pentru protest. În cele din urmă, după ce reprezentanţii ONG-urilor au insistat asupra faptului că romii nu se vor manifesta gălăgios şi nici nu vor protesta faţă de eveniment, accesul a fost permis în zona în care mitropolitul Andrei oficia slujba de sfinţire a pietrei de temelie.

 


„Case pentru romi,
nu pentru Dumnezeu”

 


„Dorim să asistăm ca la un eveniment public, nu am venit să manifestăm împotriva Bisericii. Doar atragem atenţia că nu este normal ca Biserica să primească un teren gratuit într-o zonă rezidenţială, iar romii să fie mutaţi la groapa de gunoi a oraşului”, a explicat unul dintre reprezntanţii ONG-urilor. Romii au afişat mesaje precum „Case pentru romi, nu pentru Dumnezeu”, „Milă?” – unde litera „i” a fost înlocuită cu o cruce, „Am locuit aici 20 de ani în chirie”, „Aici au locuit săraci, acum stau la gunoi” sau „Ne-aţi mutat de aici într-un mediu toxic”. Piatra de temelia a viitorului complex teologic care marchează locul viitorului paraclis a fost sfinţită în cadrul unei slujbe oficiate de către Înaltpreasfinţitul arhiepiscop şi mitropolit Andrei Andreicuţ. Viitorul campus teologic a primit numele de „Nicolae Ivan”.

 


ÎPS Andrei: „Viitorul
României depinde de cum
ne educăm tinerii”

 


„Pentru noi ziua de 23 mai este o zi importantă pentru că se pune temelia unui campus teologic care va cuprinde şi o facultate, un paraclis, un centru social, precum şi multe alte servicii. Lucrul acesta a fost posibil datorită bunei voinţe pe care ne-a arătat-o domnul primar şi Consiliul Local. Noi ştim că viitorul României depinde mult de felul în care ne creştem tinerii. Dacă pe ei îi învăţăm să fie oameni cuminţi, ei se vor implica mai târziu şi în viaţa spirituală şi în viaţa socială şi în învăţământ. Noi, cei care avem o anumită vârstă, suntem datori să îi formăm pe cei tineri pentru o lume mai bună, mai duhovnicească, mai milostivă. E nevoie ca oamenii să fie mai aproape de Dumnezeu şi pentru ca ei să se poată pregăti este necesară o facultate de teologie modernă. Acest campus teologic va purta numele episcopului Nicolae Ivan, cel care a ctitorit catedrala, seminarul, tipografia şi Biserica «Sfântul Nicolae»”, a spus ÎPS Andrei la finalul ceremoniei. Înaltpreasfinţia sa a ţinut să explice că nu este indiferent faţă de situaţia romilor, fiind dispus chiar să militeze pentru rezolvarea problemelor acestora.

Biserica, alături de
problemele romilor

“În această şcoală, aşa cum se ştie, vor fi pregătiţi şi preoţii, dar nu numai, ci şi tinerii care se pregătesc pentru asistenţa socială şi cei care învaţă arta sacră. Campusul şcolar va fi de o diversitate în conformitate cu cerinţele vremurilor noastre. Oraşul Cluj merită să aibă un asemenea campus teologic pentru că cele două şcoli de teologie existente la ora actuală funcţionează într-un spaţiu neadecvat, studenţii şi elevii sunt înghesuiţi într-o zonă destul de mică. Noi atunci când am cerut să ridicăm un campus şcolar nu am ştiut nimic de această problemă pe care romii o au. Oricum, credem că intervenţia celor care au fost pe lângă noi astăzi (azi – n.r.) este fără subiect pentru că domniile lor tot nu ar fi construit aici nişte locuinţe. În acelaşi timp, biserica se îngrijeşte şi de cei săraci şi noi dorim ca şi situaţia lor să fie rezolvată, să se găsească un loc potrivit unde să-şi ridice o căsuţă şi să aibă viaţă decentă. Atât cât îmi este mie îmi putinţă, eu voi interveni, voi milita ca să fie rezolvată şi problema dânşilor”, a arătat mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

În ceea ce priveşte valoarea investiţiei în viitorul campus teologic, aceasta nu se cunoaste încă, proiectul nefiind întocmit. Mitropolia ia în calcul chiar şi accesarea fondurilor europene în aşa fel încât construcţia să fie ridicată cât mai repede.

La ceremonia de azi au luat parte primarul Clujului, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, şeful Poliţiei Cluj, chestorul Ioan Păcurar, numeroşi preoţi, dar şi studenţi la teologie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter