Politică

Pe Giurgiu nu l-a exclus Boc, dar o să-l dea afară ungurii!

<p><img src="documente/stories/05_mai/19_ziua/08-mircia giurgiu conf pdl rp 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii UDMR spun că adoptarea proiectului privind predarea istoriei şi geografiei exclusiv în limba română ar putea “arunca în aer” Coaliţia.</p> <p>Insă PDL dă asigurări că iniţiativa lui Giurgiu nu va trece de Parlament.</p>

 

 


Adoptarea tacită a proiectului de lege al deputatului clujean Mircia Giurgiu prin care istoria şi geografia vor fi predate minorităţilor naţionale în limba română a pus pe jar UDMR, PDL, Coaliţia de guvernare şi, în general, cam pe toată lumea.

 


Reprezentanţii UDMR recunosc că adoptarea proiectului ar putea “arunca în aer” Coaliţia, însă PDL dă asigurări că iniţiativa lui Giurgiu nu va trece de Parlament.

Senatul va decide, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, “soarta” proiectului deputatului Mircia Giurgiu. În vreme ce politicianul clujean “are încredere în dreptate”, colegii din PDL şi din Coaliţie nu îi dau proiectului prea multe şanse.


Iar despre Giurgiu, chiar purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spune că nu mai este membru al partidului, deşi oficial acesta nu a fost încă exclus.

 


“În România, să înveţe
în limba română”

 


Deputatul clujean Mircia Giurgiu susţine că „atâta vreme cât trăiesc în România, minorităţile trebuie să înveţe în limba română, pentru că nici elevii români din Ungaria nu învaţă, acolo, în româneşte”.

Parlamentarul clujean - care este pe punctul de a fi exclus din PDL - susţine că îşi face doar treaba de deputat „nimic mai mult” şi are încredere în dreptate, proiectul său având toate şansele să treacă de Senat.

Printre argumentele pe care Mircia Giurgiu le aduce în susţinerea iniţiativei sale este şi acela că, oricum, „nu populaţia maghiară cere ca cele două materii să fie învăţate în limba maternă, ci mai mult conducerea UDMR”.

„Dacă nu vor învăţa în limba română, unii dintre ei îşi vor găsi greu un loc de muncă. Ştim cum a trecut Legea Educaţiei, prin asumare, fără să se dezbată în Parlament...”, a mai declarat Giurgiu, pentru monitorul.

Cât despre rămânerea UDMR la guvernare, deputatul clujean este aproape sigur că „acest lucru nu se va întâmpla, pentru că oricum de 20 de ani profită de neînţelegerile dintre partidele româneşti, nu vor ieşi din Coaliţie. N-au venit la guvernare doar pentru legea asta, au şi alte priorităţi”.


Mate îl contrazice
pe Giurgiu cu propriul
exemplu de viaţă

 

Deputatul UDMR Mate Andras îl contrazice „cu argumente” pe Giurgiu.

„Nu cred că se susţine ce spune domnul Giurgiu, că maghiarii îşi vor găsi un loc de muncă mai greu, învăţând în limba maternă. Eu am făcut 12 clase în limba maghiară şi acum sunt politician. Habar nu are ce înseamnă să înveţi în limba maternă. Nu pot spune că are iniţiative bune sau rele, dar nu se gândeşte la consecinţe”, a explicat Mate pentru monitorul.

Deputatul clujean are însă rezerve în ce priveşte rămânerea UDMR la guvernare. „Nu ne gândim să ieşim de la guvernare, ci ne punem anumite semne de întrebare atâta timp cât nu se respectă nişte înţelegeri. Mă refer la funcţionarea acestei Coaliţii, dacă înţelegerile stabilite iniţial, între UDMR şi PDL, nu se respectă. Este o prioritate acest proiect pentru comunitatea maghiară. A fost o Lege a Educaţiei care a fost asumată, doar nu degeaba... Oricum, nu cred că va trece de Senat (proiectul Giurgiu – n.r.). Nu spun că trebuie să fugim repede către USL, dar vor apărea semne de întrebare în privinţa funcţionării Coaliţiei, în aceste condiţii”, a mai spus deputatul Mate.

 

PDL dă asigurări
că proiectul lui Giurgiu
nu va trece de Senat

 

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a precizat ieri că, din punctul de vedere al PDL, acest proiect de lege al deputatului Mircia Giurgiu - despre care purtătorul de cuvânt al PDL afirmă că “nu mai este membru PDL” (Giurgiu nu a fost încă exclus din PDL – n.r.) -, este “nefericit şi cu totul neavenit”.

Potrivit lui Voinescu, deputaţii PDL din Comisia de învăţământ au votat pentru un raport de respingere a acestei iniţiative legislative, iar proiectul a ajuns în această formă în plen.

“Într-adevăr, a existat o disfuncţiune la nivelul grupurilor Coaliţiei din Camera Deputaţilor şi suntem convinşi că această lege nu va trece de Senat şi, prin urmare, din punctul nostru (de vedere – n.r.) nu există niciun pericol pentru soliditatea Coaliţiei”, a afirmat Sever Voinescu, citat de Mediafax.

Mai mult, şi liderul UDMR Kelemen Hunor a explicat, tot ieri, că, în urma unei discuţii cu premierul Emil Boc, s-a convenit ca acest proiect de lege să fie “blocat” în Senat. “Acesta este dorinţa PDL, acesta este solicitarea şi dorinţa noastră”, a spus Kelemen, ministru al Culturii în cabinetul condus de Emil Boc.


Dezinteres pentru proiect
în Camera Deputaţilor

 

Vă reamintim că proiectul de lege al deputatului Mircia Giurgiu prin care istoria şi geografia vor fi predate minorităţilor naţionale în limba română a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Iniţiativa a fost adoptată tacit, adică fără dezbatere, deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi de Senatul României, care este cameră decizională.

 

UDMR: “Iniţiativă demagogică şi ultranaţionalistă”

 

Liderii UDMR au precizat că adoptarea acestui proiect este un “semnal prost” pentru UDMR şi ar putea chiar “arunca în aer Coaliţia”. Atât Marko Bela, cât şi liderul Uniunii, Kelemen Hunor, au explicat ieri că UDMR îşi va reanaliza poziţia în Coaliţie. “Este un semnal foarte prost, un semnal foarte negativ pentru colegii noştri care de fiecare dată (...) când e vorba de reciprocitate şi când e vorba de un proiect care pe noi ne afectează dispar. Din acest punct de vedere noi vom discuta în grupurile parlamentare şi este un semnal extrem de prost, care foarte repede trebuie discutat în Coaliţie”, a spus preşedintele UDMR. “Faptul că a trecut o astfel de iniţiativă demagogică şi ultranaţionalistă prin Camera Deputaţilor în mod tacit dovedeşte, însă, defecţiunile Coaliţiei, şi anume că nu reuşim să avem majoritate nici pentru adoptarea unei legi, nici pentru respingerea unor proiecte proaste”, a spus senatorul UDMR Marko Bela, cere ocupă şi funcţia de vicepremier în guvernul Boc. Potrivit lui Marko, Coaliţia şi Guvernul susţin varianta deja adoptată în Legea Educaţiei, iar susţinerea unei astfel de iniţiative ar putea să arunce în aer Coaliţia.

 

 

Mircia Giurgiu | deputat de Cluj

“UDMR profită de 20 de ani de neînţelegerile dintre partidele româneşti, nu cred că va părăsi Coaliţia”

 

Mate Andras | deputat UDMR

„Eu am făcut 12 clase în limba maghiară şi sunt acum politician”

 

Marko Bela | vicepremier

“Este o problemă extrem de sensibilă pentru noi, dar nu am cunoştinţă că majoritatea guvernamentală sau cineva din majoritate ar susţine această iniţiativă”

abonare newsletter