Politică

Monica Macovei, apel către Președintele Franței: Opriți vânzarea navelor de război Mistral către Rusia

Europarlamentarul Monica Macovei a semnat, alături de alți 35 de europarlamentari, o scrisoare adresată președintelui Franței și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate.

În aceasta se face un apel către Franța să nu submineze valorile fundamentale și credibilitatea morală a Uniunii Europene prin vânzarea către Rusia a unor nave militare Mistral în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și procesului de amputare a unei părți a teritoriului Ucrainei.

Dintre cei 36 de europarlamentari semnatari ai scrisorii, 4 sunt români: 2 de la PDL (Monica Macovei și Marian-Jean Marinescu) și 2 de la UDMR (Csaba Sogor și Laszlo Tokes). Niciun europarlamentar PSD sau PNL nu a semnat apelul.


„Către Președintele Franței, dl. François Hollande

Către Înaltul Reprezentant, dna. Catherine Ashton


Sub conducerea Președintelui Putin, Federația Rusă a comis o agresiune împotriva Ucrainei care a încălcat fundamentele sistemului european de securitate și cooperare, demarat în 1975. Suveranitatea și integritatea teritorială ale unui stat membru ONU, OSCE și al Consiliului Europei au fost încălcate de acțiunea militară unilaterală a Federației Ruse. Parte din teritoriul Ucrainei este în proces de a fi amputată:

Suntem serios îngrijorați de mesajele mixte trimise Rusiei. Guvernele UE au condamnat agresiunea militară a Rusiei; cu toate acestea, Franța ia în continuare în considerare livrarea către Rusia a unor nave militare de asalt ultramoderne Mistral. Aceste nave sunt făcute special să desfășoare operațiuni de desant rapide și multiple in teritoriul inamic. Daca navele Mistral sunt livrate Rusiei în contextul actual, rezultatul va fi lovitură dată valorilor fundamentale și credibilității morale ale Uniunii Europene ca întreg.


Mulți cetățeni ai Europei recent reunificate au suportat o jumătate de secol rezultatele agresiunii sovietice din 1939 și 1940 și în acest moment se simt vulnerabili. Dacă Vestul rămâne acum insuficient de determinat să oprească agresiunea rusă împotriva Ucrainei, o Rusie întărită cu arme moderne occidentale ar putea fi tentată în viitorul apropiat să continue lărgirea teritoriului ei.

În 2008, imediat după invazia rusă a Georgiei, comandatul Flotei ruse a Mării Negre a a recunoscut că Rusia are mare nevoie de tehnologie occidentală avansată pentru a-și atinge scopurile teritoriale. El a declarat că dacă Rusia avea la dispoziție o navă Mistral, atunci forțele sale și-ar fi putut termina misiunea împotriva Georgiei în 40 de minute.


Luând notă de comentariile ministrului francez de Externe din 18 martie, conform cărora Franța va lua în considerare anularea planurilor de a livra două nave Mistral Rusiei dacă Rusia va provoca o altă serie de sancțiuni, cerem  ca autoritățile franceze să anuleze imediat vânzarea și livrarea navelor mistral către Rusia. Amânarea unor astfel de decizii vitale până la “faza a treia a sancțiunilor” nu va face decât să slăbească atât poziția Ucrainei cât și cea a UE. Președintele Putin a arătat clar că acțiunile agresive ale Rusiei vor continua. Singura mișcare care ar putea avea un efect de trezire a capetelor înfierbântate de la Kremlin este oprirea completă a cooperării militare între statele membre UE și Rusia, a cărei armată are nevoie disperată de tehnologie militară occidentală modernă. O astfel de mișcare va consolida solidaritatea europeană și va trimite un mesaj clar că UE este serioasă în opoziția ei la agresiune“.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter