Politică

Salariilor dascălilor, între dreptate şi batjocură

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/04_ziua/05 pichetare prefectura profesori_a.g.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Coaliţia de guvernare a mandatat ieri Guvernul Boc să îşi angajeze răspunderea pe proiectul legii privind uniformizarea salariilor profesorilor.</p> <p />

Politicienii din arcul guvernamental susţin că România nu îşi permite, în momentul de faţă, majorări salariale de 50% pentru dascăli. Dacă cei din coaliţia de guvernare consideră că plafonarea salariilor este echitabilă, Opoziţia o califică drept „bătaie de joc”. Mai mult, USL se pregăteşte de „grevă”.

 


Executivul a analizat săptămâna trecută un proiect de lege prin care, în 2011 acordarea majorărilor salariale obţinute de dascăli în instanţe se va stopa. „Am să fiu foarte direct şi explicit, fără niciun fel de ascunzişuri. Astăzi, România nu îşi poate permite să plătească majorarea salariilor profesorilor cu 50%. În consecinţă, în momentul de faţă, în România, din cauza unor practici judiciare neuniforme, există profesori care au salariile majorate cu 50% şi profesorii care au salariile nemajorate cu 50%. Ar fi ideal şi de dorit ca România să aibă resurse financiare prin care să poată acoperi creşterile salariale de 50%, aşa cum au fost adoptate în 2008. Din nefericire, aşa cum am spus, România încă nu îşi poate permite acest lucru sau îşi poate permite dar cu riscul compromiterii stabilităţii financiare a ţării”, a declarat Emil Boc săptămâna trecută.

 


De ce se merge pe asumarea răspunderii?

 


Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că Executivul vrea să îşi asume răspunderea pe considerentul că asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin Ordonanţă de Urgenţă, dupa ce CC a declarat neconstituţional un act similar al Guvernului Tăriceanu.

Proiectul de lege privind salarizarea în acest an a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ stabileşte, potrivit Mediafax, că profesorii nu vor primi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie. Totodată, în document se menţionează că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.


 

Arma Opoziţiei: moţiunea de cenzură


 

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat ieri, la RFI, că USL va apela la „singura armă, moţiunea de cenzură”.

„În măsura în care Guvernul va opta pentru asumarea răspunderii, singura armă care ne rămâne este moţiunea de cenzură. Cu siguranţă, în subsidiar, a doua armă este atacarea la Curtea Constituţională a acestei legi. Cred că este absolut incorect să vii şi să modifici legea salarizării generale, datorită unor litigii câştigate de profesori în instanţă. Oricum, nu va ajuta foarte mult, pentru că sentinţele definitive trebuie puse în executare, banii trebuie primiţi pe perioadele la care au fost daţi. Este absolut inadmisibil să plafonezi veniturile, din dorinţa de a evita aplicarea unor hotărâri judecătoreşti”, a declarat Norica Nicolai.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL îl contrazice pe Emil Boc susţinând că există bani pentru ca salariile profesorilor să fie majorate, conform deciziilor instanţelor judecătoreşti.

 

Ponta nu vrea nici măcar moţiune

 

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că parlamentarii USL nu vor participa la nicio procedură parlamentară privind angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind uniformizarea salariilor din Educaţie. De asemenea, ei nu vor depune o moţiune de cenzură, pentru a nu „legitima” acest act normativ.

„Nu vom participa în Parlament la niciun fel de procedură care implică această încălcare gravă a Constituţiei, nici în Birourile permanente, nici în plenul Parlamentului pentru a nu legitima sub nicio formă un act care nu poate fi adoptat în nicio situaţie în Parlamentul României. (...) Dacă am depune moţiune, am legitima de fapt legea pe care îşi angajează răspunderea”, a declarat ieri liderul PSD, citat de Agerpres. El a menţionat totuşi că social-democraţii vor depune o plângere penală pentru nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti dacă Guvernul va promova o lege care să plafoneze creşterile salariale pentru profesori şi îşi va angaja răspunderea pentru ea.

În plus, şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat că se va adresa forurilor internaţionale şi cere demisia premierului Emil Boc si a ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

 

abonare newsletter