Politică

Spital de Urgenţă privat, la Cluj

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/04_ziua/masina-ambulanta.jpg" border="0" alt="ambulanţă" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la construcţia, prin parteneriat public-privat, a celor şase spitale de urgenţă din ţară, printre care şi Spitalul Regional de Urgenţă Cluj.</p>

Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Cluj ar putea fi terminată în cinci ani, costul estimat al acestuia fiind de 150 milioane euro. Unitatea va fi dotată cu 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi un heliport şi va deservi 4 milioane de oameni din regiunea Nord Vest.

Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la începerea construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă care vor funcţiona în Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti. Costurile estimate pentru acestea sunt de 1,5 miliarde euro, construcţia lor fiind realizată prin parteneriat public-privat.


Probleme la Cluj şi Iaşi

Potrivit conducerii Ministerului Sănătăţii, construcţia spitalelor regionale din Cluj şi Iaşi e considerată o prioritate, din cauza problemelor mari legate de infrastructura spitalicească. „Va fi unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii în infrastructură spitalicească din ultimii 30 de ani care are şanse reale de realizare deoarece finanţarea nu va avea legătură cu bugetul statului, iar managementul va fi privat. Avem ca prioritate construcţia spitalelor regionale din Cluj şi Iaşi”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii. El a mai spus că în aceste două centre cu tradiţie în medicină există cele mai mari probleme în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească. De exemplu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj îşi desfăşoară activitatea în 25 pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite în 1902, iar restul între anii 1930 -1977. „Singura clădire mai nouă, dacă o putem numi aşa, este cea care în care funcţionează Unitatea de Primire a Urgenţelor şi care datează din 2005”, a mai adăugat Cseke Attila.

Timp mai scurt de aşteptare

Noile spitale regionale de urgenţă vor fi gândite ca centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei. Acestea vor funcţiona ca unităţi compacte, autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală, ceea ce înseamnă că un pacient va beneficia de investigaţii, diagnostic şi tratament. Funcţionarea lor compactă va reduce timpul necesar şi costurile pentru stabilirea diagnosticului.


4 milioane de pacienţi

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj precizează că terenul viitorului spital regional se află în comuna Floreşti şi are o suprafaţă de 14 hectare. Unitatea sanitară va deservi aproximativ 4 milioane de oameni din regiunea de Nord Vest a României şi urmează să fie realizat prin parteneriat public privat. Deşi va avea un management privat, Spitalul Regional de Urgenţă va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament similar sistemului public al asigurărilor de sănătate.

Investiţia este estimată la 150 milioane euro, unitatea urmând a fi dotată cu 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi un heliport.


Proiect de o importanţă capitală

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe consideră că ridicarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj este un obiectiv extrem de important pentru clujeni. „Ne bucurăm să constatăm că Guvernul a fost extrem de receptiv şi a dat curs favorabil solicitărilor repetate ale Consiliului Judeţean Cluj de a sprijini proiectul de construire a  viitorului spital Regional de Urgenţă Cluj, un proiect de importanţă capitală pentru locuitorii judeţului Cluj dar şi ai regiunii de Nord-Vest a ţării. Mai mult decât atât, suntem extrem de satisfăcuţi de faptul că edificarea Spitalului Regional din Cluj a fost desemnată drept prioritate absolută a Guvernului, alături de construirea spitalului regional de la Iaşi. Consiliul Judeţean Cluj va continua eforturile întreprinse în acest sens, astfel încât lucrările efective să înceapă în cel mai scurt timp posibil iar finalizarea acestui obiectiv strategic pentru judeţul Cluj să aibă loc în aproximativ cinci ani”, a declarat Alin Tişe. Conform estimărilor conducerii Ministerului Sănătăţii, peste 14-16 luni ar urma să înceapă lucrările la cele şase spitale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter