Politică
Congres extraordinar. PNL își alege conducerea. Bolojan candidează la funcția de președinte, Alin Tișe la funcția de prim-vicepreședinte.
Congresul extraordinar al PNL se reunește, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noii conduceri a partidului, în prezența a 1.200 de delegați.

Potrivit unui comunicat al PNL, pentru funcția de președinte al partidului și-a depus candidatura Ilie Bolojan, în prezent președinte interimar al formațiunii și premier. Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți s-au înscris zece candidați, respectiv Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.
Pentru conducerea Curții de Arbitraj candidează Costică Lupușoru, Daniel Buda și Ciprian Dobre, iar pentru președinția Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori a fost depusă candidatura lui Virgil Guran.
Votul va fi secret pentru funcțiile de președinte al partidului, prim-vicepreședinți, președinte al Curții de Arbitraj și președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.
Tot în cadrul Congresului va avea loc și validarea vicepreședinților regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național. În acest caz, votul va fi deschis. Candidații propuși pentru validare sunt: Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud-Muntenia, Gigel Știrbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falcă pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru și Hubert Thuma pentru regiunea București-Ilfov.
Alin Tișe, susținut de PNL Cluj pentru funcția de prim-vicepreședinte al partidului
„Este o decizie pentru un partid al viitorului, în adevăr, pentru oameni și în interesul lor”, spune președintele Consiliului Județean Cluj.
„Îmi asum o nouă misiune: candidez la nivel național. Nu doar pentru mine, ci pentru noi toți, pentru a duce vocea noastră mai departe”, notează Alin Tișe în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook.
„Au trecut 25 de ani în care am crescut împreună. Am luptat, am învățat, am rezistat. Nu suntem doar un partid, suntem o familie care a trecut prin greutăți și nu s-a frânt. Am fost eu însumi în tot acest timp și sunt bucuros că am ajuns să ne acceptăm așa cum suntem, cu bune și cu rele. Am fost loial politic colegilor și partidului. Astăzi, din această forță comună, îmi asum o nouă misiune: candidez la nivel național. Nu doar pentru mine, ci pentru noi toți. Pentru un partid al viitorului, în adevăr, pentru oameni și în interesul lor. Pentru tot ce am construit și tot ce merităm. E timpul să ducem vocea noastră mai departe. Să arătăm că se poate, cu suflet, cu muncă, cu demnitate. Vă mulțumesc tuturor! Împreună, continuăm!”, spune președintele Consiliului Județean Alin Tișe în mesajul citat.
Consolidarea PNL
Congresul reprezintă un pas important pentru consolidarea PNL în perspectiva noilor provocări politice, se precizează în comunicat.
Congresul extraordinar al PNL a fost convocat de Consiliul Național al partidului care a avut loc pe 28 iunie. Consiliul Național al PNL a aprobat la acel moment modificarea statutului partidului.
Mandatul conducerii, redus la 2 ani
Astfel, mandatul conducerii PNL ar urma să fie redus la doi ani.
Printre modificări se numără și descentralizarea deciziei în alegerea reprezentanților în formele de conducere ale partidului, recompensarea performanței politice și administrative, responsabilitatea în gestionarea funcțiilor de conducere în partid, eliminarea moțiunii ca element definitoriu al candidaturii pentru funcția de președinte al PNL.
„Biroul Politic Național propune o nouă modalitate de alegere a președintelui PNL, o competiție personalizată, urmând ca programul politic să fie adoptat de Congres, ca o reunire a tuturor ideilor doctrinare din partid”, a precizat, pe 28 iunie, președintele Comisiei de Statut, Gabriel Andronache.
El a menționat că PNL va avea „structuri politice mai suple”, păstrându-se cele patru trepte de decizie la nivel central din vechiul statut - Congres, Consiliu Național, Birou Politic Național și Birou Executiv.
Biroul Executiv este format din președinte, patru prim-vicepreședinți, secretar general, 19 reprezentanți regionali, dintre care opt vicepreședinți, aleși conform unui regulament aprobat de Biroul Politic Național și validați de Congres. Președintele și cei patru prim-vicepreședinții vor fi aleși direct în cadrul Congresului, iar secretarul general va fi propus ulterior Congresului de către președintele partidului și aprobat în Biroul Politic Național.
PNL deschide ușa personalităților publice
„Ulterior Congresului, la propunerea președintelui PNL, se cooptează două personalități publice cu derogare de vechime în structura Biroului Executiv. În total, 27 de membri, o reducere cu aproximativ 50% a structurii actuale a Biroului Executiv. (...) O altă modificare importantă - Biroul Politic Național format doar din membrii BEx și președinții organizațiilor județene, urmând ca ceilalți membri actuali ai Biroului Politic Național să aibă statut de invitat. Organizațiile care nu au performat în alegerile locale sau parlamentare, ultimele zece dintre acestea, își vor depune mandatul și se numesc, prin decizia Biroului Politic Național, conduceri interimare care să restructureze activitatea acestor filiale”, a adăugat Gabriel Andronache.
Potrivit președintelui Comisiei de Statut, noul document include prevederi referitoare la întărirea disciplinei financiare a partidului pentru „o mai bună colectare a cotizațiilor membrilor PNL”.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: