Politică

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Peste un milion de români au ieșit la vot. Care este situația la Cluj?

Peste 1 milion de români au votat la alegerile prezidențiale, până la ora 9:18.

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Peste un milion de români au ieșit la vot. Care este situația la Cluj?| Foto: Paula COPACIU - monitorulcj.ro Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Peste un milion de români au ieșit la vot. Care este situația la Cluj?| Foto: Paula COPACIU - monitorulcj.ro

 

Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică, 4 mai, la urne pentru a-şi alege preşedintele.


CITEȘTE ȘI: 
Ilie Bolojan, la ieșirea de la urne: „Decizia la vot va avea efecte asupra vieților copiilor și nepoților noștri”

Mai bine de 1 milion de români au votat deja în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. Astfel, 1.019.286 de alegători și-au exprimat opțiunea de vot la nivel național. 

Clujenii votează la alegerile prezidențiale

În județul Cluj, peste 35.000 de clujeni și-au exprimat deja opțiunea de vot într-una din cele 674 de secții de votare. Astfel, la nivel județean s-a înregistrat deja un procent de peste 5% alegători care s-au prezentat la urne. 


Pentru exercitarea dreptului la vot este necesară prezentarea unui document de identitate aflat în termen de valabilitate. 

Alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:


  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ;
  • în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
  • în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
  • în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne. Potrivit AEP, 97,94% din totalul secțiilor îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă.

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.


Urnele se închid la ora 21:00.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ilie Bolojan, la ieșirea de la urne: „Decizia la vot va avea efecte asupra vieților copiilor și nepoților noștri”

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Peste 300.000 de alegători au ieșit la urne în prima oră.

Ultimele Stiri
abonare newsletter