Politică
Primul vot din diaspora începe în Noua Zeelandă: peste 1 milion de români din străinătate aleg președintele în turul doi
Prima secție de votare pentru românii din străinătate se deschide joi, 15 mai, ora 22.00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă. Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Procedura de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din anul 2025 va începe în străinătate, joi seara, odată cu deschiderea secției de votare din Auckland, Noua Zeelandă (la ora 22:00, ora României), potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP).
Pentru a asigura condiții optime de vot, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, au fost înființate 965 de secții de votare în străinătate, cu 15 secții de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare desfășurate în anul 2024.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat în 4 mai 2025, în diaspora au votat peste 973.000 de români, cu circa 30.000 mai mulți decât la alegerile prezidențiale din anul 2019.
Peste 1 milion de români cu drept de vot, în străinătate
Conform datelor oficiale, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane.
Pentru votul prin corespondență au optat și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate 6.085 de cetățeni, iar pentru votul la secția de votare în străinătate 2.235 de cetățeni.
CITEȘTE ȘI:
Boc transmite un mesaj pentru diaspora: „Păstrați direcția europeană a României!”
Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în afara țării.
Trei zile de vot pentru românii din diaspora
Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin.
Astfel, votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 07:00, și se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetățenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).
În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).
Votul, în baza unui act de identitate valabil
Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:
*cartea de identitate;
*cartea electronică de identitate;
*cartea de identitate provizorie;
*buletinul de identitate; pașaportul diplomatic;
*pașaportul diplomatic electronic;
*pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic;
*pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar;
*în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe site-ul Autorității Electorale Permanente, pentru fiecare secție de votare în parte. De asemenea, lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 poate fi consultată pe site-ul AEP.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: