Opinii

Producătorul de film Saul Zaentz, deţinător a trei premii Oscar, a murit la vârsta de 92 de ani

Saul Zaentz, recompensat cu trei premii Oscar, a murit la vârsta de 92 de ani, vineri, în San Francisco. Producătorul care a câştigat premii Oscar pentru lungmetrajele "Zbor deasupra unui cuib de cuci" (1975), "Amadeus" (1984) şi "Pacientul englez" (1996), suferea de maladia Alzheimer.

Producătorul de fim  Saul Zaentz Producătorul de fim Saul Zaentz

Zaentz, care şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă lucrând ca producător muzical, a intrat în industria cinematografiei abia în jurul vârstei de 50 de ani. A produs foarte puţine filme, majoritatea autofinanţate.

Însă a avut un mare talent în a alege să producă filme care ulterior au avut un mare succes. Astfel, el a cumpărat drepturile de adaptare a unor romane celebre, precum cele ale lui J.R.R. Tolkien "Stăpânul inelelor" şi "Hobbitul", care au avut apoi încasări uriaşe.


Născut în Passaic, New Jersey, Zaentz a fugit de acasă la vârsta de 16 ani şi a trăit din vânzarea de alune şi jocuri de noroc. După ce a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, a plecat la San Francisco pentru a lucra cu producătorul de muzică jazz Norman Granz. Astfel, a ajuns să colaboreze ca producător cu staruri precum Duke Ellington, Dave Brubeck şi Gerry Mulligan. În anii 1950, a lucrat la compania de înregistrări Fantasy Records, pe care a şi cumpărat-o câţiva ani mai târziu. Printre starurile care au semnat un contract cu Fantasy Records s-a numărat Creedence Clearwater Revival.

Ulterior, Fantasy a fost vândută unui consorţiu condus de Norman Lear şi s-a unit cu Concord Records în 2004.
Printre alte filme pe care le-a produs s-au numărat "Payday", "Insuportabila uşurinţă de a fi/ The Unbearable Lightness of Being", "The Mosquito Coast", "At Play in the Fields of the Lord", animaţia din 1978 "Lord of the Rings", de Ralph Bakshi.


Numărându-se printre puţinii producători recompensaţi cu trei premii Oscar - alături de Darryl F. Zanuck şi Sam Spiegel, de exemplu -, Zaentz a primit din partea Academiei de film americane Irving Thalberg Award pentru eforturile sale în domeniu. A fost, de altfel, primul producător de la Cecil B. DeMille (1952) care a câştigat un premiu Oscar şi un Thalberg în acelaşi an - 1997.

Ultimele Stiri
abonare newsletter