Monitorul Cartierelor

Zonă de drop-off al copiilor de la școlile din jur, pe strada Argeș. Canalul Morii, decopertat și chioșcurile DĂRÂMATE, în P-ța Mihai Viteazu

Zona de sud a Pieței Mihai Viteazu, pe strada Argeșului și pe cele adiacente, se va schimba radical. Chioșcurile vor fi desființate, Canalul Morii va fi decopertat, iar spațiile pietonale se vor extinde.

Zonă de drop-off al copiilor la școlile din jur, pe strada Argeș. Canalul Morii, decopertat în P-ța Mihai Viteazu. FOTO: Arhivă

 

 


Canalul Morii revine în centrul atenției pe strada Argeșului, pe tronsonul cuprins între strada Cuza Vodă și strada Constanța. Chioșcurile de tablă cu diverse magazine de îmbrăcăminte vor fi dărâmate, canalul va fi decopertat, iar pe stradă va apărea o zonă de „drop-off” al copiilor care merg la școlile din împrejurimi. Toate modificările sunt parte a proiectului modernizare a Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” și a străzilor adiacente. 

 


În prezent, traficul în zonă este ridicat și necorespunzător: lipsesc zonele de drop-off și eco-mobilitate (piste pentru bicicliști, trotuare parazitate), arată proiectanții de SC SQM Architecture SRL, câștigătorii concursului internațional de soluții pentru modernizarea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”. Obiectivele intervențiilor sunt crearea unui nou ansamblu în legătură cu școala veche, remodelarea canalului Morii și a spațiului public. 

Proiectul propune reamenajarea străzilor adiacente Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”, astfel încât sa faciliteze traseul elevilor. 


Strada Nicolae Bălcescu rămâne cu o singură bandă pe sens, limitată ca și viteză de deplasare. Aceasta cuprinde o zonă de drop-off și parcare de biciclete. 

Strada Argeș, aflată în proximitatea Canalului Morii devine principala promenadă ce leagă zona liceului de centrul istoric. Aceasta cuprinde o zonă de drop-off și parcare de biciclete. Din punctul de vedere al circulației aceasta rămâne cu sens unic de mers pentru a păstra un profil pietonal cât mai generos și a descuraja traficul intens în zona liceului.


Canalul Morii în situația existentă este în mare parte acoperit cu dale de beton și construcții, intenția fiind de a elibera această zonă ce acoperă canalul pentru a putea continua promenada de-a lungul Canalului Morii amenajată pe str Andrei Saguna anterior. Acesta își redobândește imaginea inițială, prin deschiderea lui aproape în întregime, transformând astfel strada Argeș într-un parcurs senzorial.

Zeci de săli de clasă, laboratoare și cabinete de specialitate

Pe terenul de 14.856 mp al liceului, se propune păstrarea corpului de clădire vechi și extinderea cu alte două corpuri de clădire destinate ciclului primar și liceal, respectiv un corp pentru activități sportive. 


Clădirea veche a liceului, finalizată în 1894, are un regim de înălțime D+P+E. Aceasta va fi reabilitată, reconfigurată și destinată ciclului gimnazial. Corpul va cuprinde 19 săli de clasă, 10 laboratoare cu anexe, 8 cabinete de specialitate, 10 cabinete profesori, bibliotecă, sală multifuncțională, spații administrative și de depozitare, cabinet stomatologic și medical cu sală de așteptare și izolator.

Curtea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”. FOTO: Randare proiect

Corpul de clădire destinat ciclului primar va avea un regim de înălțime de P+2. Acesta va cuprinde 27 săli de clasă și 4 cabinete profesori. Corpul de clădire destinat ciclului liceal va avea un regim de înălțime de P+2 și va cuprinde 18 săli de clasă și 2 cabinete profesori. Corpul destinat activităților sportive va avea un regim de înălțime de S+P și va cuprinde 1 sală de sport, 1 sală de gimnastică si 1 sală de scrimă.

„Cele trei cicluri de învățământ, deși separate în trei corpuri de clădire distincte, sunt în același timp conectate. (…) Spațiul incintei include o grădină interioară care devine centrul ansamblului și un teren de fotbal adiacent sălilor de sport, la care se adaugă un teren de baschet amenajat pe terasa acestora. Modelul claustrului este susținut printr-un portic unificator care leagă clădirea istorică de corpurile noi ale spațiilor de învățământ, completat pe latura de vest prin gradene orientate spre terenul de sport”, mai arată arhitecții.

Sală a Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”. FOTO: Randare proiect

Soluții inovatoare și „verzi”, folosite în modernizarea școlii

Ansamblul apelează la soluții inovatoare (acoperișuri verzi, panouri footovoltaice), dar și la rezolvări tradiționale bazate pe elemente arhitecturale precum porticurile și copertinele care asigură protecția solară.

Intrarea principală din strada Constanța a fost păstrată în forma ei inițială, propunându-se relocarea bustului prezent în fața clădirii. Gardul existent este propus spre demolare parțială, creând astfel o piațetă în fața clădiri existente. Aceasta extindere a zonei pietonale leagă într-un mod mult mai fluid strada Argeș de strada Nicolae Bălcescu.

Curtea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”. FOTO: Randare proiect

„Vegetația înaltă existentă capătă un rol mult mai important decât cel estetic, la umbra acestora dezvoltându-se o serie de locuri de stat. Imaginea piațetei capătă astfel un caracter mai activ, mai social, încurajând interacțiunea dintre liceu și restul cartierului”, se arată în document.

CITEȘTE ȘI:

Imagini superbe din Clujul de altădată. Cum arăta Piața Mihai Viteazul fără statuie. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter