Educație

Licența în pandemie. Cum se descurcă studenții clujeni în ultimul an de facultate, online? „Sincer îmi e puțin frică. Perioada asta mă derutează”

Multe facultăți din Cluj-Napoca își desfășoară cursurile exclusiv online. Studenții din anii terminali au de înfruntat acum o nouă provocare: licența pe timp de pandemie. Cum se descurcă până acum?

Licența în pandemie. Cum se descurcă studenții în ultimul an de facultate, online? „Sincer îmi e puțin frică. Perioada asta mă derutează” Licența în pandemie. Cum se descurcă studenții în ultimul an de facultate, online? „Sincer îmi e puțin frică. Perioada asta mă derutează”

 

 


De multe ori s-a pus problema că studenții din primul an de facultate vor avea mult de suferit în situația în care cursurile se vor desfășura online. Astfel, în multe cazuri, s-au luat măsuri care să îi favorizeze pe aceștia, dar cum rămâne cu cei care trebuie să își redacteze lucrarea de licență?

 


Studenții din anii terminali trebuie să țină pasul cu facultatea, să își realizeze lucrarea de licență și să se pregătească pentru examenele de la final de an universitar. Au fost puși sub o mare presiune, mai ales că își desfășoară activitatea didactică în mediul online, lucru care îi face să piardă printr-un val imens de informații noi.

Am discutat cu mai mulți studenți care urmează cursuri la facultățile clujene, iar aceștia au dezvăluit cât de greu e să țină pasul. Unii se simt copleșiți de situație și nu au reușit să înceapă redactarea lucrării de licență. În momentul de față, încă își conturează subiectul pe care îl vor aborda.


„Înca nu am nimic clar, toată perioada asta mă derutează”

Loredana Orosz, studentă la FSPAC, consideră că este mult mai dificilă înțelegerea informației predată la cursuri decât înainte de pandemie, iar situația o depășește de multe ori.

„Încă nu m-am apucat de lucrare în sine, dar am încercat să îmi realizez un plan de lucru. Ultimul an mi se pare chiar prea dificil. Totul e diferit, se cere parcă mai mult de la tine decât înainte de pandemie și, cu toate astea, se înțeleg mai puține lucruri”, a spus Loredana.


Totodată, tânăra se simte derutată de tot ce se întâmplă în online. De multe ori este nevoită să lipsească de la anumite cursuri pentru a putea pregăti licența.

„Este foarte dificil că trebuie să ne organizăm mereu și în unele momente trebuie să lipsesc de la alte ore pentru a participa la discuția cu profesorul coordonator. Și sincer îmi este puțin frică, iar subiectul mi se pare că se schimbă mereu. Tot adaug ceva nou. Înca nu am nimic clar, toată perioada asta mă derutează.”


Interacțiunea student-profesor, mult mai dificilă în online

Un alt student, Cristian Barata, consideră că învățământul online vine cu multe probleme, printre care și dificultatea interacțiunii dintre student și profesor coordonator.

Tânărul urmează cursuri la FSEGA, facultatea din Cluj cu cei mai mulți studenți înscriși în acest an.

„În comodidatea online-ului apar și probleme. Cea mai mare dintre acestea este interacțiunea cadru didactic-student. Până la începerea licenței trebuie comunicare și îndrumare. Sistemul online aduce pentru unii studenți greutăți. Totuși, pentru datele statistice ale licenței, avem acess la două baze de date, iar efortul depus depinde în principal de student. O să fie mai greu decât în formatul clasic. Acum facem doar planificări și consultații”, declară studentul.

De aceeași părere este și o studentă de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Denisa Barabaș spune că interacțiunea în online cu profesorii nu se compară cu cea față în față, fapt care face ca situația să fie mai dificilă. Totuși, studenta a început să lectureze biografia pentru lucrarea de licență.

„M-am apucat de citit romanele pe baza cărora îmi vor scrie licența. Mi se pare foarte dificil ultimul an, fiind online, deoarece e mai ușor să colaborezi cu profesorii când se află în fața ta. Comunicarea cu profesorul coordonator nu este atât de grea, pentru că reușesc să comunicăm prin intermediul mail-ului sau chiar mai facem ore suplimentare pe o platformă online. Dar și așa, nu se compară cu interacțiunea față în față”, a susținut Denisa Barabas.

„Am fost copleșit de valul de noutăți din jurul meu”

Bogdan Budai, student la Facultatea de Studii Europene, a vorbit despre perioada pandemică și a descries-o ca una plină de provocări: „trecem prin stări diferite, greu de explicat, și există momente pentru fiecare dintre noi în care nu putem să ne concentrăm la lucrurile pe care trebuie să le facem.”

Tânărul se simte copleșit de situație, primind enorm de multe informații noi și se întâmplă multe schimbări cu care trebuie să țină pasul.

„Fiind student în an terminal, am fost copleșit de valul de noutăți din jurul meu. Este dificil să menții un tandem cu facultatea, mai ales când vine vorba de redactarea licenței. Într-un fel mă bucur, deoarece am îndeajuns de mult timp pentru a-mi aranja lucrurile pe care trebuie să le fac și să îmi mai și rămână timp liber. Pe de altă parte, răsare și o dificultate referitoare la concentrare și la consistența muncii deoarece totul poate să pară, de la un punct, gri”, declară studentul pentru monitorulcj.ro.

Pentru Bogdan, comunicarea prin intermediul canalelor online nu este atât de dificilă, dar resimte lipsa interacțiunii față în față.

„Comunicarea cu profesorii de la facultate există și este demn de apreciat tot efortul pe care aceștia îl depun pentru noi. În relația cu profesorul coordonator, pandemia mă afectează doar pentru că lipsește interacțiunea față în față. În prezent, mail-ul reprezintă chat-ul oficial cu profesorul.”

Până în acest punct, nici Bogdan nu și-a început lucrarea de licență, dar crede că se află pe drumul cel bun. Este optimist că economia de timp pe care o salvează având în vedere că nu se mai merge fizic la facultate, îi va oferi mai mult timp pentru redactarea lucrării de licență.

CITEȘTE ȘI:

Studenții de la UBB vor avea în continuare GRATUITATE pe toate liniile CTP. Care sunt actele de care ai nevoie?

 

10 linii telefonice vor fi suplimentate la DSP Cluj pentru apelurile legate de COVID19. Prefect: „Avem peste 1200 de apeluri zilnic”

 

abonare newsletter