Educație

Studenții cer gratuitate pe transportul în comun. Actele sunt pe drum, între universități și CTP

În acest an este posibil ca studenții clujeni care sunt la buget să nu mai aibă gratuitate pe liniile de autobuz din Cluj-Napoca.

studentii-cer-gratuitate-pe-transportul-in-comun-actele-sunt-pe-drum-intre-universitati-si-ctp studentii-cer-gratuitate-pe-transportul-in-comun-actele-sunt-pe-drum-intre-universitati-si-ctp

 

 


Studenții de la universitățile de stat din Cluj-Napoca aveau gratuitate pe toate liniile de autobuz din oraș dacă erau la buget, iar cei de la taxă aveau o reducere la abonament de 50%. În acest an, având în vedere că majoritatea studenților își defăsoară activitatea în mediul online, s-ar putea ca studenții care sunt la buget, să nu mai beneficieze de această facilitate.

Pentru a afla situația exactă, Monitorul de Cluj a contactat toate universitățile de stat din Cluj-Napoca, reprezentanții CTP, dar și o studentă care afirmă faptul că a plătit deși se află la buget.


Ce spune directorul de la CTP

Directorul CTP, Liviu Neag spune că universitățile nu au răspuns încă la protocoalele trimise de ei. Potrivit directorului, universitățile amână semnarea contractelor pentru că majoritatea studenților nu s-au întors încă.

„Nu s-au încheiat încă protocoalele. Noi le-am înaintat protocoalele, dar universitățile n-au răspuns încă. Abonamentele vor expira numai de la 1 noiembrie, dar noi le-am înaintat protocoalele. Ei motivează tot felul de povești cum că unii studenți sunt, alții nu sunt, dar e un drept al lor, un drept prin legea învățământului. Să văd ce vor răspunde universitățile, dar deocamdată nu au răspuns. Legea învățământului prevede că anul universitar începe la 1 octombrie și se încheie la 30 septembrie anul următor. Înseamnă că 12 luni studenții au dreptul la 50% reducere la transportul public, naval, feroviar și așa mai departe. 50% din valoarea abonamentelor o plătește Primăria, 50%  ei ( universitățile – n.r.). Deocamdată ei își analizează problemele financiare”, a declarat Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.


UBB, singura care a trimis protocol la CTP

Universitatea Babeș-Bolyai susține că varianta de protocol s-a trimis către CTP, iar acuma se așteaptă semnătura din partea lor.

„UBB a trimis CTP către varianta de protocol prin care se prevede continuarea facilităților acordate studenților, așteptăm ca reprezentanții să semneze contractul și studenții să beneficieze de aceleași facilități. Nu se pune problema de a renunța la gratuitățile pentru transport, chiar dacă o parte dintre studenți nu vin fizic la cursuri. Noi avem o parte dintre facultăți, mai ales cele care sunt foarte experimentale, care își desfășoară activitatea în continuare cu prezența fizică a studenților în sălile de curs. Contractul către CTP a fost trimis din partea noastră, așteptăm semnătura lor”, a declarat Laura Irimieș, purtător de cuvânt al UBB.


Deși UBB a trimis protocolul, studenții de la buget plătesc pentru abonamentul lunar.

O studentă de la UBB susține că a plătit suma de 35 de lei, deși este la buget. Bianca nu știa că s-a scos această gratuitate, ea spune că a fost informată de o doamnă care lucrează la caseria CTP.

„După ce mi-au fost înmânate legitimația și carnetul de student, am fost la sediul STUDCARD pentru a-mi face cardul. În aceeași zi, am fost să-mi fac și abonamentul pentru ctp, mergând cu gândul că este gratuit. Am ajuns acolo și una dintre doamne mi-a spus “să știi că nu mai este gratuit. Dacă mai vrei să-ți faci, îmi spui”. Am ales să-mi fac, deoarece tot este un avantaj, fiind o reducere accesibilă. Sunt studentă la buget și stiam clar că este gratuit abonamentul la CTP, însă am plătit 35 de lei, abonamentul pentru o luna, în care sunt introduse 120 de călătorii. Mi s-a spus că “Este bine și așa. E puțin probabil să se bage din nou gratuitate.”, a declarat pentru Monitorul de Cluj,  Bianca Pomparău, studentă la Universitatea Babeș-Bolyai.


Am prezentat UBB-ului această situație, iar purtătorul de cuvânt a spus că studenții care întâmpină astfel de probleme trebuie să anunțe facultatea de care aparțin sau serviciul social al universității.

„Nu mă pot pronunța în numele CTP, dar studenții care întâmpină cazuri de acest fel trebuie să se adreseze facultății din care fac parte, sau  serviciului social al universității pentru că la nivel instituțional. UBB dorește prelungirea și acordarea de facilități pentru studenți”, a declarat Laura Irimieș.

Restul universităților se află în negocieri

Toate universitățile din Cluj-Napoca, excepția fiind UBB, se află în discuții și negocieri cu cei de la CTP. Monitorul de Cluj a luat legătura cu  universitățile publice din oraș, în afară de UMF care nu a răspuns.

„Momentan ne aflăm în negocieri cu cei de la CTP, nu este nimic concret. Din câte am înțeles, nu doar noi suntem în această situație, sperăm să rezolvăm și le oferim studenților facilitățile de care au nevoie. În acest moment, ne aflăm în discuții, contractul încă nu a fost trimis către CTP pentru a fi semnat. Avem intenția să rezolvăm această problemă cât mai repede posibil”, a declarat Rostaș Gabriela, purtătorul de cuvânt de la UAD.

USAMV  a transmis că se află în aceași situație ca majoritatea universităților, se află în discuții cu CTP, iar momentan nu știu exact dacă anul acesta va mai fi această gratuitate pentru studenții de la buget. Totul se află la nivel de discuție, contractele nu au fost încă trimise pentru a fi semnate.

„Studenții de la buget au gratuitate până pe 30 octombrie la toate liniile CTP din Cluj-Napoca. Momentan sunt discuții între universitatea noastră și CTP, încercăm să ajungem la un consens. Este delicată această perioadă, deoarece mulți studenți își desfășoara activitatea în mediul online, iar acum se pune următoarea problemă: cât de des frecventează studenții facultatea? Nu există niciun contract semnat sau în derulare, în momentul de față. Încercăm să le oferim studenților facilitățile de care au nevoie. Totul se află la nivel de discuție”, a declarat purtătorul de cuvânt de la UTCN, Mirela Botan.

CITEȘTE ȘI:

Vestea așteptată de șoferii din Cluj și Sălaj. Încep lucrările de extindere pe Calea Baciului

 

Taxa specială pentru turiștii din Cluj-Napoca. Ce se întâmplă cu banii strânși?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter