Educație

DEZASTRU în școlile clujene. Profesori pe care îi „bate” tehnologia, teme peste teme și câte o oră pe zi

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva zile că anul școlar în curs va fi încheiat în mediul online, asigurând că sunt luate toate măsurile necesare. Există numeroase probleme, iar elevii, pe care oricum școala românească nu îi pregătește cum ar trebui, rămân în urmă.

DEZASTRU în școlile clujene. Profesori pe care îi „bate” tehnologia, teme peste teme și câte o oră pe zi DEZASTRU în școlile clujene. Profesori pe care îi „bate” tehnologia, teme peste teme și câte o oră pe zi

O singură oră pe zi, profesori care nu știu să folosească computerele, dificultăți tehnice, elevi care nu au acces la internet – acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă educația de la noi din țară în acest moment.

În timp ce reprezentanții educației spun că situația este sub control, realitatea este alta. Într-adevăr, există profesori care țin pasul cu tehnologia, iar majoritatea elevilor au acces la internet. Însă sistemul educațional românesc nu este pregătit pentru o asemenea tehnologizare.


Elevii se plâng că primesc link-uri, dar nu văd profesorii la față

Chiar dacă elevii la început păreau încântați de posibilitatea de a face orele în mediul online, s-au lovit de problemele care apar odată cu scoaterea din zona de comfort. Profesorii aleg calea mai ușoară și anume să trimită link-uri și să dea teme, fără să ofere explicații suplimentare. Iar temele apoi rămân uitate undeva într-un colț de internet.

„După ce am discutat cu mai mulți elevi din diferite clase din liceu, am ajuns la concluzia că opinia generală este că modul în care la noi se desfășoară orele online nu este deloc eficient sau pe placul nostru. La noi, profesorii ne trimit lecții, urmând ca noi să le copiem și de asemenea, primim teme care totuși nu prea sunt verificate. Foarte puțini profesori din liceu ne cer să le trimitem temele până la o dată specifică, lucru care nu stimulează deloc elevii să o facă. La noi nu se prea trimit explicații, nici corecturi de temă pentru a vedea elevii ce au greșit, doar vreo 2-3 profesori o fac”, a spus Ioana Gaița, președintele Consiului Elevilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazu” Turda.


„În majoritatea cazurilor, metoda de predare online constă în trimiterea de linkuri către lecții și articole de pe internet, respectiv lecții scrise de profesori din când în când și din punctul meu de vedere această metodă nu își atinge scopul în totalitate. Cred cu tărie că cea mai eficientă metodă de predare este cursul online prin platforme destinate acestor activități”, a zis Maria Alexia, elevă la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca.

Profesorii țin orele online doar ca să fie plătiți

Fiindcă riscă să își piardă banii, mulți profesori țin orele online, însă nu se concentrează foarte mult pe explicații.


Profesorii vor încasa salariile și/sau sporurile și pe baza orelor online realizate, inclusiv cei care sunt la „plata cu ora”, prevede noul regulament de predare online emis de Ministerul Educației.

Practic, ministerul va modifica Legea în așa fel încât aceste ore online, precum și activitățile de pregătire a acestora vor putea fi folosite la pontajul profesorilor, iar orele pe internet să fie luate în calcul pentru profesorii care predau inclusiv în regim de „plata cu ora”.


Elevii au tras semnale de alarmă cu privire la orele online

Reprezentanții elevilor din județul Cluj s-au arătat nemulțumiți în legătură cu ordinul ministrului Educației cu privire la obligativitatea prezenței la orele online.

„Educația gratuită s-a dovedit în nenumărate rânduri o iluzie în România, prin prezentul ordin, părintele are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul elevilor la orele on-line dar uităm de egalitatea de șanse și cel mai important uităm că un număr considerabil din populația României se zbate pentru a avea ce pune pe masă ziua următoare”, declară Rareș Gălățan Ovidiu, Președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj.


CITEȘTE ȘI:

Cum se vor încheia mediile elevilor în acest semestru. Ce se întâmplă cu cei care au doar o singură notă sau aflaţi în situaţie de corigenţă

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter