Educație

Elevii clujeni primesc educaţie juridică, financiară şi ecologică în cadrul "Şcolii Altfel"

Aproape 70 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj organizează în săptămâna 15-19 aprilie, în cadrul Programului naţional „Şcoala altfel", cursuri de educaţie juridică, financiară, ecologică şi de dezvoltare personală.

Sursă foto: Facebook Educație juridică Sursă foto: Facebook Educație juridică

Cursurile sunt iniţiate de către IŞJ, prin intermediul parteneriatelor interinstituţionale, în cadrul cărora elevii primesc cunoştinţe utile care îi vor ajuta în viaţă.

Purtătorul de cuvânt al IŞJ Cluj, Amalia Gurzău, a declarat, marţi, presei că tematica activităţilor a fost stabilită la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în urma consultării tuturor factorilor implicaţi - elevi, părinţi, cadre didactice şi parteneri instituţionali.


"Şcoala altfel este un program naţional al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenţelor de învăţare şi a abilităţilor socio-emoţionale în rândul preşcolarilor şi a elevilor. În săptămâna 15-19 aprilie 2019, la nivelul judeţului Cluj, 67 de unităţi de învăţământ preuniversitar desfăşoară Programul naţional, Şcoala altfel, activităţile educaţionale desfăşurându-se conform unui orar special aprobat la nivel de unitate, dar care respectă numărul de ore aferent fiecărei zile de şcoală, în mod curent. De la nivelul IŞJ Cluj, am îndrumat coordonatorii de programe şi proiecte educative, diriginţii şi cadrele didactice să desfăşoare activităţi educative extraşcolare structurate pe modelul învăţării prin experienţă, dar şi activităţi educative inovative şi incluzive, adaptate nivelului de învăţământ şi particularităţilor clasei de elevi. Din punctul de vedere al curriculumului decizional extraşcolar, toate unităţile de învăţământ preuniversitar au prevăzut în orarul săptămânii altfel activităţi de educaţie juridică, educaţie financiară şi pentru dezvoltare personală, dar şi proiecte educative care încurajează voluntariatul şi adoptarea unor comportamente civice şi sănătoase", a spus Amalia Gurzău.

Elevii sunt implicaţi în proiecte educative pe teme de antreprenoriat social şi cetăţenie democratică, în care învaţă din experienţa unor invitaţi reprezentativi ai comunităţii care le împărtăşesc modelul personal şi profesional. Aceştia le oferă elevilor şi o perspectivă pragmatică pentru viitoarele decizii de carieră.


Potrivit afirmaţiilor inspectorului şcolar Amalia Gurzău, cursurile de educaţie juridică îi vizează atât pe elevii din ciclul gimnazial, cât şi pe elevii de liceu, în temeiul unui parteneriat încheiat cu Baroul Cluj. De asemenea, cursurile de educaţie financiară se desfăşoară cu sprijinul şi suportul specialiştilor şi a profesorilor de educaţie financiară din cadrul unei bănci comerciale.

"Pentru profilul activităţilor de educaţie ecologică din săptămâna Şcoala altfel, 15-19 aprilie 2019, aş evidenţia parteneriatul multianual cu Asociaţia Tăşuleasa Social, întrucât elevii din 15 unităţi de învăţământ din mediul rural contribuie în această perioadă la marcarea celei mai mari autostrăzi verzi din România, aflată în amenajare. Este vorba despre Via Transilvanica, de 1000 de km, iar activitatea elevilor constă în pictarea unor motive tradiţionale şi imagini de patrimoniu local pe borne şi pietre, care vor constitui marcaje pentru acest traseu de drumeţii", a explicat purtătorul de cuvânt al IŞJ Cluj, Amalia Gurzău.


Inspectorul a mai subliniat că judeţul Cluj este primul din ţară care a acreditat un program de formare continuă adresat cadrelor didactice în scopul abilitării profesorilor şi a diriginţilor pe domeniul managementului activităţilor educative extraşcolare şi în cadrul Programului naţional "Şcoala altfel".

Ultimele Stiri
abonare newsletter