Educație

După “Şcoala altfel”, de luni avem ŞCOALA FĂRĂ manuale, profesori, toalete, avize şi cursuri la ore diferite

Zeci de mii de elevi încep peste trei zile un nou an şcolar. Pe lângă lipsa manualelor, elevii trebuie să mai îndure şi condiţiile vitrege din şcoli. În plus, profesorii ameninţă cu proteste.

Luni, 11 septembrie, va suna clopoţelul pentru zeci de mii de elevi din municipiul Cluj-Napoca. Cel mai probabil va fi singura zi în care clopoţelul va suna la aceeaşi oră, doarece, de teama haosului în trafic, Emil Boc a cerut directorilor de la şcolile din zona centrală a oraşului să înceapă cursurile la ore diferite, între 7.30 şi 9.00 dimineaţa, pentru a reduce astfel aglomeraţia care se creează şi care blochează oraşul.

“Până la 1 octombrie trebuie să impunem conducerii şcolilor şi liceelor din zona centrală a oraşului să-şi modifice ora de începere a cursurilor 8, 8.30, 9.00. Doar în această modalitate vom reuşi să degrevăm, atât cât este posibil, din aglomeraţia existentă la începutul anului şcolar din centrul Clujului. Noi am făcut tot ce a ţinut de noi cu liniile dedicate pentru a încuraja transportul în comun. Este în beneficiul tuturor să solicităm conducerii şcolilor să-şi gradeze sosirea la şcoală dimineaţa, 7.30, 8, 8.30 şi 9.00. Ar fi un lucru care s-ar vedea în concret în circulaţia din centrul Clujului. Nu mă refer la şcolile din cartier. Mă refer la şcolile şi liceele din centrul Clujului”, a declarat Emil Boc.


Constantin Corega, director Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Cluj-Napoca spune că propunerea primarul “este interesantă”.

“Este o propunere interesantă şi binevenită cu atât mai mult cu cât, în urmă cu 18 ani, eu am încercat lucrul acesta ca director la Racoviţă şi o vreme aşa am şi făcut şi a funcţionat. Şi în anii trecuţi câteva licee din zona centrală am avut o înţelegere să ne adaptăm programul exact în acest sens.  S-a încercat o etapizare a începerii şcolilor în zona cea mai dens populată care cuprinde şase, şapte şcoli. Este vorba despre încercarea de a generalize o iniţiativă locală. O să aplicăm această măsură cu siguranţă. Deocamdată avem o hotărâre de consiliu de administraţie de a încerca o săptămână experimental, după care vom vedea”, a spus Corega.


Traficul, cea mai mare provocare

“Pentru noi este o provocare fiecare început de an şcolar, aduce un trafic suplimentar la nivelul municipiului pentru că, din nefericire, am cam uitat să folosim mijloacele de transport în comun şi toată lumea vrea să folosească maşina personală. O să venim şi cu o serie de soluţii în această direcţie să descurajăm folosirea maşinii personale şi să încurajăm cât mai mult folosirea mijloacelor de transport alternative, mijloace de transport în comun, biciclete şi de ce nu şi mersul pe jos că ajută la sănătate”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Dan Tarcea joi, la o emisiune radio, cu trei zile înainte de începerea noului an şcolar.

Numai în zona centrală vor veni peste 12.000 de elevi aduşi la şcoală de părinţi cu maşina. În plus, faptul că unii dintre părinţi doresc să îşi conducă copiii până în curtea şcolii sau în clasă determină inevitabil o supraaglomerare atât a locurilor de parcare, cât şi blocarea unora dintre benzile de circulaţie.


Școala începe în 3 zile, cărțile vin peste o lună, două

În primele două luni ale acestui an elevii din clasa a V-a nu vor avea manuale şcolare. Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că peste 82.000 de exemplare ale ghidului pentru clasa a V-a au ajuns deja în 20 de judeţe, urmând ca până 8 septembrie, să fie adus în toate şcolile.

"Compendiul introductiv pentru gimnaziu- clasa a V-a" este ghidul pe care ministerul Educaţiei l-a conceput ca înlocuitor al manualelor, care nu vor ajunge pe bancile elevilor la începutul anului şcolar. Acesta cuprinde cele 14 discipline pentru care încă nu există manuale şi este gândit pentru primele opt săptămâni ale anului şcolar.


Şcoli cu latrine şi fără apă potabilă

În timp ce în Cluj-Napoca elevii au catalog digital, ca să nu mai vorbim de manuale digitale, table interactive electronice sau tablete, mii de copii din sate uitate de lume învaţă în şcoli cu latrine uscate, iar micuţii se spală pe mâini în lighean.

Aproape 100 de obiective de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj sunt neautorizate sanitar, din cauza diferitelor probleme pe care le au.


“În judeţul Cluj sunt înregistrate 653 de obiective de învăţământ preuniversitar - şcoli, grădiniţe, licee, colegii şi tot ce funcţionează pe lângă acestea, cum sunt internate, cantine, ateliere, săli de sport, bucătării, pentru că fiecare se autorizează separat. Astfel, avem 558 de obiective autorizate sanitar şi 95 neautorizate (14,55%), principalele cauze fiind lipsa apei potabile şi lipsa apei curente, grupuri sanitare necorespunzătoare, tip latrină, clădiri degradate, sistem de încălzire necorespunzător (sobe metalice), iluminat necorespunzător”, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.

Profesorii ameninţă cu greva

Dascălii de la Cluj vor picheta Prefectura dacă guvernanţii nu se ţin de cuvânt în privinţa majorărilor salariale promise.

Deşi li s-au promis creşteri salariale şi vouchere de vacanţă, profesorii mai au de aşteptat pentru că cei de la putere îi mai amână puţin.

Astfel, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţă că, din 2 octombrie, va protesta dacă Guvernul nu se angajează să soluţioneze problemele salariale ale angajaţilor din sistemul de educaţie, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de creşterea mică a salariilor nete, începând cu 2018. La Cluj, profesorii vor picheta Prefectura în 2 octombrie, între orele 12.00 şi 14.00.

Ultimele Stiri
abonare newsletter