Educație

Revolta mamelor din cauza locurilor insuficiente în creșe. "Am refuzat să dau șpagă. O să ies zilnic cu copilul în brațe în fața Primăriei". Cum le-a dat Boc cu flit: "Copilul este o responsabilitate personală"

Numărul de locuri din creșe e total insuficient față de cereri. Primăria Cluj-Napoca are doar câteva sute de astfel de spații pentru care, anul, "se bat" mii de părinți și copii. Sătule de promisiunile primarului, mamele amenință cu proteste.

foto arhiva monitorul foto arhiva monitorul

Primarul Clujului, Emil Boc, a fost certat în direct la o emisiune la radio, joi, după ce o mămică, care susține că a primit punctaj maxim, a fost refuzată la creșa de cartier.

"Aș vrea să ridic problema creșelor sau lipsa lor din Cluj. Copilul nostru a fost refuzat la creșa de cartier chiar dacă am întrunit procent maxim. Din cauză că suntem părinți căsătoriți, copilul nu are frați și nu suntem caz social, nu am avut cum să primim punctaj mai mare. Locuim lângă creșă, serviciul meu este lângă creșă, bunicii stau lângă creșă și totuși copilul nu a fost acceptat. Eu în iulie mă întorc la serviciu și nu am unde să-mi înscriu copilul. Ce fac? Unde duc copilul? Trebuia să mă duc să divorțez ca să îmi pot înscrie copilul la creșă?", a spus femeia.


Boc a început cu discursul lui obișnuit despre construcția creșelor.

"Sunt două creșe în lucru în momentul de față , creșa de pe Donath din Grigorescu și încă o creșă pe care le avem în execuție din banii primăriei. Nu am graficul de execuție a lucrărilor să vă oferim un orizont pe care să îl aveți în vedere și să vă faceți un plan al familiei. O să încercăm să găsim o soluție pentru a vă sprijini", a replicat Boc.


Femeia nu s-a lăsat mai prejos și i-a atras atenția primarului că firma care trebuia să construiască creșa din Grigorescu e în faliment.

"De la Centrul de Creșe mi s-a spus, pentru că am depus contestație, că firma care execută lucrările pentru creșa de pe strada Donath este în faliment. Creșa va fi gata anul viitor când copilul meu nu va mai avea nevoie de creșă. Ce fac eu până atunci? Am refuzat să dau binecunoscuta șpagă pentru România și am refuzat să apelez la pile tocmai pentru că am zis că nu se poate să nu poți să-ți înscrii copilul la creșă", a plusat clujeanca.


Boc nu a mai avut ce face decât să recunoască că firma a ajuns în faliment.

"S-a refăcut licitația acolo și s-a regândit proiectul, am avut o problemă din nou cu firme care intră în faliment și ne blochează proiectele. Nu putem preveni astfel de situații. Cred că această creșă va fi gata mai repede, nu anul viitor. Resping categoric aceste informații (n. red. despre șpagă). Vă rog să apelați la autoritățile statului dacă aveți informații și să le spuneți. Noi avem un criteriu, un regulament, care este public. Fiecare își poate măsura punctajul pe care îl are. Din nefericire, un lucru este adevărat: numărul de creșe este insuficient, chiar dacă am construit foarte multe creșe în ultimul an. Dată fiind populația Clujului, în creștere, nu facem față la aceste provocări și de aceea noi, în fiecare an, din buget, alocăm milioane de euro pentru construcția de creșe. O să încercăm să vă oferim o soluție", a spus primarul.


În încheiere, femeia a amenințat că va ieși zilnic în fața Primăriei cu copilul în brațe până i se va rezolva situația.

"Sunt foarte curioasă dacă într-adevăr se va face ceva. Eu vă promit solemn că dacă copilul meu nu va avea loc la creșă, zi de zi o să merg cu el la Primărie. Oricum, fără serviciu rămân, măcar să am o activitate. O să merg zilnic la Primărie cu el în brațe. Și poate o să mai fie și alte mămici în situația mea. Sunt 500 de locuri la creșă și 6000 de copii. Probabil că voi mai găsi câteva mămici să mergem la Primărie și să stăm acolo. Așa poate se vor găsi soluții. Este inacceptabil. Se cere să ne întoarcem la serviciu, cotizații plătim către stat și totuși, când este vorba să avem un beneficiu, nu primim nimic", a mai spus aceasta.


Nemaiavând argumente, Boc a spus că "un copil este și o responsabilitate personală": "Statul face ce poate face cu banii pe care îi are. În fiecare ansamblu rezidențial când se aprobă, în mod obligatoriu, este cuprinsă o grădiniță și o creșă. Dar să nu uităm că un copil este și o responsabilitate personală".

abonare newsletter