Educație

Criză în Educație. Universitatea „Dimitrie Cantemir" a scos la vânzare sediul și nu mai organizează admitere

Momcilo Luburici, președintele Universității „Dimitrie Cantemir”, se pregătește să închidă instituția, motiv pentru care a început să vândă proprietățile universității și să sisteze concursurile de admitere.

sursă foto Facebook Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir Cluj-Napoca sursă foto Facebook Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir Cluj-Napoca

 

Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” (UCDC) a scos la vânzare sediul Facultății de Drept de pe strada Burebista din Cluj-Napoca din Cluj-Napoca în schimbul sumei de 2 milioane de euro. De asemenea, Universitatea a decis, pentru prima oară în cei 32 de ani de activitate, să nu mai organizeze concursuri de admitere pentru anul universitar 2022-2023. Măsura a fost luată de Senatul Universității și vizează toate facultățile din subordine.


Pe lângă numărul mic de absolvenți de liceu care s-au prezentat la bacalaureat, „presiunea exercitată de criza economică, de inflație, de creșterea prețurilor la energie și combustibili, a determinat constituirea unei taxe de școlarizare necompetitive pentru posibilii viitori studenți ai Universității”, potrivit Marinellei Turdean, prorector al instituției de învățământ, la solicitarea Edupedu.ro.

La secțiunea „Admitere” pe site-ul universității apare următoarea informare: „Pentru anul universitar 2022-2023, nu se organizează concurs de admitere la programele de studiu din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București”.


„În condițiile în care cele 53 de universități de stat civile și militare au scos la concursul de admitere peste 150.000 de locuri, dintre care bugetate, 61.500, teoretic nu ar mai fi rămas niciun candidat pentru admitere în cadrul celor 30 de instituții de învățământ particular”, a completat Turdean.

În privința profesorilor, prorectorul a menționat că se vor constitui norme, în primul rând, pentru titulari.


Instituția nu a mai organizat concursi de admitere pentru anul universitar 2022-2023 și aproape a dublat taxele de școlarizare pentru studenții înscriși la programele de studii de licență și de masterat, iar cei care nu își permit să achite taxa majorată de la 900 de euro la 1500 de euro au fost îndemnați să se transfere la alte universități private. Reprezentanții instituției au motivat că majorarea taxelor este determinată de rata inflației și creșterea prețurilor la combustibili, energie electrică și gaze. Studenții sunt indignați și pun majorările pe seama reducerii numărului de studenți.

Universitatea a mai scos la vânzare și un alt imobil din zona Gării, în schimbul căruia reprezentanții UCDC se așteaptă să primească 3 milioane de euro.


Alexandru Cordoș, decanul Facultății de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca a adus câteva precizări: „Facultatea de de Drept de pe strada Burebista nr. 2 s-a relocat într-o clădire nouă, proprietatea universității, începând cu 21 februarie 2022. Clădirea beneficiază de dotări moderne, este echipată pentru cele mai exigente cerințe fiind situată pe strada Teodor Mihali. În acest moment, în clpdire funcționează Facultatea de Drept și Facultatea de Științe Economice. Ambele facultăți au un număr de aproximativ 2000 de stundeți”, a spus Cordoș, citat de Gazeta de Cluj.

De ce nu se înscriu elevii la bacalaureat?

Ministrul Educației a declarat că sunt „surprinzătoare” cauzele pentru care unii elevi nu s-au înscris la BAC 2022, sesiunea iunie-iulie: „Avem 41.465 de elevi ai claselor terminale înmatriculați în septembrie 2021 care nu s-au înscris la examenul de bacalaureat. Așa cum am promis, am verificat cauzele. Cauzele sunt surprinzătoare. Un număr de aproape 13.000 de candidați nu s-au înscris, deși aveau dreptul să se înscrie”.


Peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației.

Sorin Cîmpeanu a spus că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”.

Ministrul Educației a mai declarat că pandemia este de vină pentru numărul scăzut al elevilor înscriși la Bacalaureat 2022, în comparație cu anii trecuți: „Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă”. 

CITEȘTE ȘI:

Oameni mici cu vise mari! Talentul de la Pata Rât. La 12 ani, Darius vrea să ajungă la facultate și să devină artist!

Peste 20.000 de candidați, înscriși la Admiterea UBB. FSEGA și Facultatea de Psihologie, cele mai căutate facultăți

Peste 4.000 de candidați înscrişi la UBB în primele 2 zile de admitere. FSEGA, cea mai căutată facultate

Ultimele Stiri
abonare newsletter