Economie

CE nu poate interzice mineritul cu cianuri

<p />Comisia Europeană (CE) nu poate interzice per ansamblu mineritul cu cianuri şi nici nu se poate implica în vreun fel în proiectul Roşia Montană.

Astfel, soarta proiectului se va decide „acasă” şi va fi exclusiv responsabilitatea autorităţilor de la Bucureşti, a afirmat comisarul pentru Mediu Janez Potočnik, citat de Laszlo Tokes.

Europarlamentarul român a afirmat că s-a întâlnit cu Potočnik, care este comisar european pentru Mediu, în calitatea sa de iniţiator al unei rezoluţii de interzicere a mineritului cu cianuri, votată „cu o majoritate covârşitoare” de plenul Parlamentului European. Însă, „nefiind obligată prin lege”, CE nu a ţinut cont de respectiva rezoluţie, motiv pentru care, spune Tokes, a ţinut să aibă o discuţie cu oficialul CE.


„Întâlnirea a avut loc marţi, 25 octombrie, iar Tőkés László a argumentat necesitatea interzicerii, la nivel european, a folosirii cianurii în minerit, prin evocarea unor catastrofe naturale care au marcat continentul, cum ar fi explozia centralei atomice de la Cernobîl, poluarea cu cianură a râului Tisa sau deversările de mâl roşu din Kolontar, Ungaria. Mai mult, europarlamentarul a făcut apel la comisarul european să ia exemplul Germaniei, care în urma dezastrului atomic din Japonia, a decis să îşi închidă toate centralele nucleare”, se arată în comunicatul de presă emis de staff-ul europarlamentarului român Laszlo Tokes.

Reacţia lui Janez Potočnik la spusele lui Tokes a fost însă aceea că „CE nu poate şi nici nu are dreptul să interzică, per ansamblu, mineritul pe bază de cianuri, având în vedere, pe de o parte, interesele ţărilor membre şi, pe de altă parte, principiul competenţelor fiecărui stat membru”.


„Ceea ce poate face Comisia – şi acest lucru se întâmplă, pas cu pas – este crearea unui cadru juridic pentru mineritul din Europa, care să transforme această activitatea într-una cât se poate de sigură, adică să minimalizeze pericolele exploatării şi riscul catastrofelor”, a spus Potocnik, potrivit comunicatului lui Tokes.

Europarlamentarul mai susţine că l-a întrebat pe comisarul european ce mesaj poate transmite opiniei publice „care îşi face griji în privinţa proiectului de la Roşia Montană“.


„Replica lui Potočnik poate fi rezumată astfel: nimeni nu poate aştepta o decizie sau o implicare a Comisiei Europene în acest caz. Soarta Roşiei Montane se va decide acasă, în România, şi va fi, exclusiv, responsabilitatea autorităţilor de aici. Competenţele UE se referă doar la reglementările legislative de nivel european, însă implementarea lor ţine tot de fiecare stat membru. Un lucru este cert, autorităţile competente ale CE vor veghea la respectarea directivelor europene”, se mai arată în comunicatul citat.

În 5 mai 2010, Parlamentul European, reunit în şedinţă plenară la Bruxelles, a adoptat Rezoluţia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din Uniunea Europeană. A doua zi, Parlamentul European a invitat Comisia Europeană să propună interzicerea totală a tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri până la sfârşitul anului 2011.


În septembrie 2011, CE comunica agenţiei Mediafax, că nu are în prezent în plan o legislaţie pentru interzicerea utilizării cianurilor în minerit, considerând că o astfel de măsură nu se justifică prin raţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate, în ciuda rezoluţiei adoptate în 2010 de europarlamentari.

„În ceea ce priveşte introducerea unei interdicţii generale privind interzicerea mineritului cu tehnologii pe bază de cianuri, Comisia consideră că aceasta nu este justificată de raţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate. Legislaţia existentă, cu precădere în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din industria extractivă (Directiva 2006/21/CE ) include cereri precise şi stricte care ar trebui să poată asigura nivelul de siguranţă adecvat al facilităţilor din industria extractivă”, se arată în răspunsul CE transmis în urmă cu aproape două luni agenţiei Mediafax.

abonare newsletter