Economie

163 de firme „fantomă” clujene declarate de Fisc în luna august

<p><img src="documente/stories/08_august/19_ziua/07 bani-si-facturi.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Evitaţi cheltuielile nedeductibile şi studiaţi listele cu societăţile inactive de fiecare dată când intraţi într-o relaţie de afaceri.</p>

Săptămâna aceasta, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a declarat inactive un număr de peste 55.000 de firme din ţară, dintre care 163 sunt înregistrate în judeţul Cluj.

Listele cu societăţi inactive publicate de ANAF trebuie atent studiate atunci când entităţile economice intră în relaţii de afaceri, deorece altfel riscă să introducă în contabilitate facturi pe care Fiscul nu le va recunoaşte nici pentru cheltuieli deductibile, nici pentru deducerea TVA. Toate acestea pentru că o societate care a devenit inactivă fiscal nu mai are cod valid de TVA, deci nu mai poate emite facturi. Prin urmare, din punct de vedere fiscal, o astfel de firmă nu mai există până la o eventuală reactivare.


Cine este declarat inactiv?

Contribuabilii persoane juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică sunt declarate inactive dacă nu au depus nicio declaraţie pe parcursul unui semestru calendaristic şi nu li s-a aprobat, la cerere, de către organul fiscal competent, o măsură privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative. Exceptie fac contribuabilii aflaţi în stare de insolvenţă sau contribuabilii pentru care s-a pronunţat sau a fost adoptată o hotărâre de dizolvare.


Această procedură nu se aplică persoanelor fizice care desfaşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, şi nici contribuabililor care au fost declaraţi inactivi de către organele de inspecţie fiscală sau organele de control din cadrul ANAF şi din unităţile sale subordonate.

Prin declaraţii se înţeleg formularele: 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”; 102 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale”; 300 “Decont de taxă pe valoarea adaugată”; 301 “Decont special de taxa pe valoarea adaugată”; 390 VIES “Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri”; 394 “Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional”.


Atenţie la statutul firmelor!

Potrivit prevederilor Codului fiscal, tranzacţiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv prin ordin al preşedintelui ANAF nu sunt luate în considerare de către autorităţile fiscale, iar în cazul unui control, aceste facturi sunt eliminate din baza de calcul a impozitului pe profit şi a TVA deductibilă, iar contribuabilul datorează dobânzi de întârziere pentru diferenţele de impozit şi de taxă rezultate.


Procedura de recuperare a prejudiciului nu este dificilă din punct de vedere juridic, conform avocatului specializat în drept comercial Felicia Silaghi, însă recuperarea propriu-zisă depinde de disponibilitatea de plată a “firmei fantomă”.

„Legea este totuşi ambiguă şi nu se prevede exact ce sancţiuni trebuie să se aplice pentru firmele declarate inactive care îşi continuă activitatea. Se merge pe principiile generale conform cărora oricine a generat un prejudiciu trebuie să plătească”, a declarat pentru monitorul avocatul Daniel Godorogea.

abonare newsletter