Economie

IMM-uri: Split TVA generează costuri suplimentare pentru firme, va afecta supravieţuirea acestora

Reprezentanţii IMM-urilor susţin că soluţia de plată a TVA-ului într-un cont dedicat - Split TVA – generează costuri suplimentare pentru firme şi va afecta activitatea şi supravieţuirea acestora,. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Dan Mureşan, a declarat, marţi, la Cluj că guvernanţii nu au evaluat costurile noii măsuri înainte de a emite OUG prin care Split TVA va intra în vigoare obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.

Split TVA generează costuri suplimentare pentru firme, va afecta supravieţuirea acestora Split TVA generează costuri suplimentare pentru firme, va afecta supravieţuirea acestora

”Varianta actuală a Split TVA generează costuri suplimentare la nivelul IMM-urilor, iar aceste costuri nu au fost evaluate înainte de a se emite această OUG care afectează activitatea şi supravieţuirea IMM-urilor, pentru că nivelul de câştig din implementarea Split TVA la nivelul IMM-urilor este nesemnificativ. Astăzi avem 850.000 de firme în România, din care 400.000 sunt plătitoare de TVA. Dar din acestea, 50.000 sunt contribuabili mari şi mijlocii, iar restul sunt firme mici şi mijlocii care se conformează la plata TVA-ului. Noi discutăm că efectul Split TVA-ului se referă strict la ceea ce se declară şi cât se încasează. Efortul pentru a recupera o sumă este mult mai mare faţă de cât se recuperează din neplata la termen a unei TVA. Split TVA va afecta IMM-urile din punct de vedere al birocraţiei, va genera costuri suplimentare de salarizare pentru evidenţa şi realizarea acelor plăţi, pentru prelucrarea contabilă, în primul rând şi pentru modul de declarare. Toate acestea vor fi nişte costuri pe care le pui în mod artificial, fără un efect real asupra activităţii lor”, a explicat Mureşan, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, din partea IMM-urilor se propune ridicarea plafonului de plată de TVA, care să nu mai fie de 220.000 de lei, ci să fie undeva la 200.000 de euro, astfel că, automat, foarte multe firme vor scăpa de stresul colectării şi deducerii TVA.


”Nici nu se mai pune problema unei evaziuni fiscale în domeniul TVA-ului, dacă aceste firme nu mai pot să opteze să nu fie plătitoare de TVA. A doua măsură importantă pe care o vedem este implementarea taxării inverse, care presupune să nu mai circule TVA-ul, ci doar pe hârtie, şi asta nu mai generează acea tentaţie de a-şi însuşi cineva TVA-ul în mod fraudulos. O altă măsură este extinderea impozitării veniturilor şi în alte zone sau domenii în care, deocamdată, statul nu şi-a extins braţele ca să taxeze efectiv ceea ce se poate taxa pentru o economie în formare, pentru că noi, în România, suntem într-o economie în formare, nu suntem într-o economie matură”, a spus vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Potrivit acestuia, prin Split TVA, care este un sistem de monitorizare fiscală, sunt modificate comportamentele fiscale al multor oameni într-un mediu unde nu există sistem bancar la dispoziţie în orice moment, nu există un sistem de telecomunicaţii foarte bine dezvoltat, astfel că se încearcă adaptarea unui sistem care nu se poate aplica uniform la nivelul ţării.


Dan Mureşan susţine că OUG privind Split TVA ar trebui îmbunătăţită în cadrul dezbaterilor din Parlament, în condiţiile în care piaţa spune că o astfel de măsură nu ar funcţiona corect.

Etichete: tva imm
Ultimele Stiri
abonare newsletter