Economie

Culturi pe banii UE inundate?

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/28_ziua/z1 inundatii.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Beneficiarii proiectelor PNDR afectate de inundaţii trebuie să anunţe de urgenţă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. 

Toţi beneficiarii de fonduri europene nerambursabile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a căror proiecte sunt afectate de inundaţii sau alte calamităţi naturale trebuie să anunţe cât mai repede Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) asupra acestor situaţii pentru a beneficia de situaţia de forţă majoră, prevăzută în Contractul de Finanţare.

Conform prevederilor prevăzute în contract, forţa majoră reprezintă acel „eveniment imprevizibil, insurmontabil şi imposibil de înlăturat, independent de voinţa părţilor contractante, intervenit după data semnării contractului, care împiedică executarea contractului si care exonerează de răspundere partea care o invocă. Pot constitui cauze de forţă majoră calamităţile naturale cum ar fi: cutremure, inundaţii, alunecări de teren, război, revoluţie, embargo etc”.


Termen de 5 zile

În cazul în care nu se invocă forţa majoră în maxim cinci zile de la producerea evenimentului, toate daunele vor fi suportate de către beneficiar, inclusiv penalităţile contractuale, se arată într-un comunicat APDRP.


Prin invocarea forţei majore, contractul cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va fi suspendat pe toată perioada de acţiune a acestei situaţii, iar în 15 zile de la notificarea forţei majore beneficiarul trebuie să dovedească prin documente situaţia invocată.

De asemenea, după încetarea forţei majore, APDRP trebuie să fie notificată în acest sens, în maximum cinci zile.


Culturi distruse de ploi

Furtuna şi grindina de săptămâna trecută a compromis culturile de porumb, cereale păioase, cartofi, legume şi sfeclă de zahăr, însumând 1.350 de hectare, din comuna Tritenii de Jos din judeţul Cluj. În localitatea Viişoara, culturile de cereale păioase au fost în întregime afectate, în schimb cele de porumb au rezistat vijeliei. Suprafeţele cultivate cu legume au fost distruse în proporţie de 20%. Potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Cluj, în comuna Tritenii de Jos, pierderile înregistrate de agricultori au fost amplificare de şuvoaiele foarte puternice de apă de ploaie care s-au format şi au dislocat totul în calea lor.


Plăţi de 2,3 mld. euro

Până în acest moment, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a efectuat plăţi în valoare de peste 2,3 miliarde de euro pentru decontarea cheltuielilor efectuate de către beneficiarii fondurilor europene pentru dezvoltare rurală.


Astfel, la data de 26 iulie, APDRP a verificat, autorizat şi decontat peste 4,3 milioane de cereri de plată care însumează 2.388.336.767 de euro.

Pe lângă această sumă, România a absorbit şi 561 de milioane de euro, fonduri care reprezintă avansul acordat de Comisia Europeană la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Cumulând avansul şi plăţile efectuate, rezultă un total de aproximativ 3 miliarde de euro fonduri absorbite prin PNDR, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie al fondurilor europene de 30% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurală.

Aceste fonduri europene sunt acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR), care pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice din România 7 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii în agricultură şi mediul rural. De asemenea, prin PNDR se acordă şi alte 2,72 miliarde de euro pentru plăţi directe către fermieri, însumând astfel un total de aproximativ 10 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile acordate pentru dezvoltare rurală.

 

 

abonare newsletter