Economie

Porcii se vând la Cluj şi cu 6 lei pe kilogram

Crescătorii au lasat din preţ pentru că se tem că dacă nu reuşesc să vândă acum rămân „cu animalele pe capˮ după sărbători.

Crescătorii de porci din judeţ au început să taie din preţ odată cu apropierea Crăciunului. Dacă acum câteva săptămâni nu găseai oferte sub 7 lei pe kilogram, deja s-a ajuns la 6 lei, atât pe site-urile specializate în comercializarea de produse, cât şi în târguri.

Fermierii se tem să nu rămână cu animalele în stoc după sărbători.


„La preţul acesta nu obţii profit, doar că reuşeşti să-ţi scoţi investiţia. De 3,4 ani nu am mai scos profit de pe urma porcilor. Atunci se vindea cu 8 lei pe kilogram, acum 6 lei… Fermierii ţin porci şi pentru că nu au ce să facă cu porumbul. E bătaie de joc preţul la care a ajuns, de 40 de bani pe kilogram, iar oamenii nu au unde să-l depoziteze. Eu am fermă de vaci, iar zerul care rămâne de la sala de muls, după ce spălăm aparatele îl dau la porci, dacă nu aş ţine l-aş aruncaˮ , explică, pentru Monitorul de Cluj, Dumitru Chiorean, din localitatea clujeană Berchieşu.

Preţuri mai mari, la porci din rase mai rare sau bio

Preţul per kilogram ajunge şi la 10 lei pentru porci vietnamezi, de Mangaliţa sau care au fost crescuţi cu produse bio.


La toate categoriile amintite sunt însă oferte şi de 7 sau 8 lei pe kilogram. “Vând porci de carne bio,130-160kg, îi cântărim la faţa locului, crescuti natural cu porumb și grâu, la casă, îi puteți vedea şi sacrfica pe loc”, spune într-un anunţ un crescător din Căianu care cere 8 ei pe kilogram.

Examenul trichineloscopic, obligatoriu

Vă reamintim că inspectorii DSVSA Cluj au depistat în perioada premergătoare Crăciunului, la nivelul judeţului, zece cazuri de trichineloză la porci tăiaţi în gospodăriile cetăţenilor, carnea fiind distrusă înainte de a fi consumată.


Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu,  a făcut apel la cetăţeni să se prezinte la medicul veterinar de fiecare dată când sacrifică porci pentru consumul propriu, în vederea prevenirii apariţiei unor cazuri de îmbolnăviri.

„În această perioadă premergătoare Crăciunului, cei care sacrifică porcine trebuie să prezinte, obligatoriu, probe pentru analize la medicul veterinar. La nivelul judeţului Cluj au fost depistate, până acum, zece cazuri de infestare cu trichineloză, fiind aplicate măsuri de retragere a cărnii înainte de a fi consumată şi, ulterior, de distrugere a acesteia. Aceste cazuri au fost descoperite în gospodăriile unor cetăţeni din comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca şi nu numai. Facem apel la cetăţeni să se prezinte la medicul veterinar de fiecare dată când sacrifică porci pentru consumul propriu, în vederea prevenirii apariţiei unor cazuri de îmbolnăviri”, a spus Oleleu.


Pierderile producătorilor, acoperite de Guvern, dacă au sacrificat animalele la abator

Producătorii de carne de porc vor beneficia de un ajutor de adaptare excepţional în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, bugetat din fonduri naţionale şi europene, potrivit unei Hotărâri adoptate la sfârşitul lui noiembrie de Guvern.

''Sprijinul are scopul să compenseze pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere şi ofertă. Jumătate din suma alocată finanţării acestui sprijin, respectiv 5,448 milioane de euro provin din fonduri europene - Fondul European de Garantare Agricolă - FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016 - (în baza Regulamentului delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016), iar jumătate din fonduri naţionale'', se arăta într-un comunicat de presă al Executivului.


Potrivit sursei citate, ajutorul de adaptare excepţional se acordă pentru agricultura la scară mică şi aplicarea unor metode de producţie care nu dăunează mediului şi climei.

Perioada pentru care se acordă este 1 septembrie 2015-31 mai 2016, deoarece din analiza bazei de date privind clasificarea carcaselor a rezultat că în această perioadă exploataţiile autorizate de către ANSVSA şi înregistrate în Registrul national al exploataţiilor (RNE) au livrat pentru abatorizare porci cu preţuri foarte scăzute, producătorii înregistrând pierderi de venit.

Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către A.P.I.A. prin împărţirea sumei totale la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 septembrie 2015-31 mai 2016, dar nu la mai mult de 9.000 de capete, inclusiv, pe beneficiar. Producătorii care au livrat în perioada 1 septembrie 2015-31 mai 2016 maximum 9.000 capete porcine, se încadrează la activitatea agricultură la scară mică.

Guvernul a informat că plăţile se efectuează până la sfârşitul acestei luni.
 

abonare newsletter