Economie

Conducerea BT, achitată în dosarul manipulării pieţei de capital

<p><img src="documente/stories/07_iulie/05_ziua/08 horia ciorcila conferinta bt cafe_a.g._11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Tribunalul Bucureşti a respins ca nefondate acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital în ceea ce-l priveşte pe Horia Ciorcilă.</p> <p> </p>

 

Instanţa s-a pronunţat în favoarea achitării lui Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Băncii Transilvania şi a celorlalte persoane învinuite în dosarul formulat în 2010 de DIICOT Cluj privind manipularea pieţei de capital.


„Am luat act de decizia favorabilă în ceea ce mă priveşte, pronunţată azi (luni – n.r.) de Tribunalul Bucureşti în cauza privind presupusa manipulare a pieţei de capital şi apreciez că, prin această hotărâre, normele legale au fost corect interpretate, adevărul fiind astfel restabilit. Încă de la început, întregul demers îndreptat împotriva mea a fost o gravă eroare şi o mare nedreptate. Consider că, prin demararea acestui caz, s-a încercat afectarea vieţii, reputaţiei şi carierei mele. Am demonstrat în instanţă că acuzaţiile formulate au fost pure speculaţii, eu nefiind autorul – şi, implicit, nici beneficiarul – tranzacţiilor de care am fost învinuit, tranzacţii, de altfel, absolut uzuale pe piaţa de capital”, a declarat ieri Horia Ciorcilă.

În dosar mai erau inculpaţi, pe lângă Ciorcilă, şi Claudiu Silaghi - fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Georgios Christofourou - director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România, Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România, Mirela Silaghi şi Sergiu Dan Dascăl.


Tranzacţie suspectă pentru procurorii clujeni

Dosarul DIICOT Cluj a avut ca punct de plecare o tranzacţie efectuată de Claudiu Silaghi (decedat anul acesta), care a cumpărat în perioada mai - decembrie 2009, în numele soacrei sale, Doina Mărioara Cojocaru, mai multe acţiuni Banca Transilvania. Procurorii susţineau că Silaghi ar fi ştiut de intenţia Bank of Cyprus de a cumpăra un pachet semnificativ de titluri ale băncii din Cluj-Napoca. Silaghi a vândut în data de 7 decembrie, tot în numele soacrei sale, toate acţiunile pe care le avea, pentru 80,6 milioane lei, către Bank of Cyprus. Potrivit DIICOT, de acelaşi mecanism s-ar fi folosit şi Horia Ciorcilă, care ar fi luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania, iar ulterior, în data de 7 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţii off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV, în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus.


Acum, Tribunalului Bucureşti a decis ridicarea totală a sechestrului asigurator instituit în dosar de procurorii DIICOT Cluj asupra majorităţii bunurilor mobile şi imobile ale celor implicaţi în dosar.

CA salută decizia Tribunalului


Ieri, după decizia privind achitarea conducerii BT în dosarul de manipulare a pieţei, CA al BT a anunţat că, prin această hotărâre, “adevărul a fost restabilit, iar normele legale în materie - europene şi naţionale - au fost riguros şi corect interpretate”.

„Este îmbucurător că, astfel, a fost reconfirmată probitatea celor care, pe nedrept, au fost acuzaţi. În tot acest timp, membrii Consiliului de Administraţie l-au susţinut pe domnul Horia Ciorcilă, Preşedintele CA al băncii, în toate demersurile întreprinse pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Este regretabil faptul că acest dosar a contribuit la decesul unuia dintre fondatorii BT, domnul Claudiu Silaghi, care a fost, de asemenea, membru al Consiliului de Administraţie al băncii şi al unor subsidiare ale Grupului Finanicar Banca Transilvania”, se arată într-un comunicat al CA al Băncii Transilvania.


Reprezentanţii băncii clujene au ţinut să menţioneze că activitatea BT se desfăşoară, în continuare, în parametri normali, pe toate liniile de afaceri.

Decizia de luni a Tribunalului Bucureşti poate fi contestată cu apel, caz în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel Bucureşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter