Economie

Noi maxime istorice pentru franc şi dolar

Săptămână trecută a fost una foarte fierbinte pentru leu, datorită deciziei surpriză a Băncii Naţionale a Elveţiei (BNE) de a renunţa la plafonul de 1,20 franci/euro.

Eliminarea de către BNE a măsurii adoptate în septembrie 2011, atunci când se înregistra o creştere a cererii de franci provocată de temerile legate de ieşirea Greciei din zona euro şi de criza datoriilor suverane ale statelor din partea sudică a Europei,  a avut ca efect instantaneu prăbuşirea euro până la 85,17 centime/franc, provocând, în acelaşi timp, deprecierea monedelor emergente.

În aceste condiţii, cursul euro a crescut de la 4,4856 lei, la începutul perioadei, la 4,5095 lei, maxim al ultimelor zece luni. Transferurile din ultima şedinţă a săptămânii au fost duble faţă de cele precedente, în care piaţa s-a deschis la 4,5020 lei, maximul atins de euro fiind de 4,5130 lei. Pe finalul zilei cotaţiile euro au coborât spre 4,5050 lei.


Cursul dolarului american a urcat vineri la un nou maxim istoric, de 3,8863 lei, mai sus cu 8,40 bani faţă de începutul săptămânii.

La rândul său, francul elveţian a explodat de la 3,7346 lei, în şedinţa de marţi, la 4,4228 lei, în cea de vineri. În piaţa valutară cotaţiile monedei helvete au urcat la peste 5,20 lei, iar la casele de schimb bancare au fost afişate cotaţii record la vânzare de 6 lei/franc.


Evoluţia leului din perioada următoare va continua să fie influenţată, în special, de evenimentele externe.

Presiunea se va intensifica în momentul în care BCE va declanşa programul său de relaxare cantitativă (Quantitative Easing) după modelul practicat de Rezerva Federală americană sau Banca Japoniei. Analiştii anticipează o creştere a lichidităţii cu cel puţin 500 miliarde de euro, care vor fi utilizaţi pentru achiziţia de obligaţiuni ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme ale datoriei lor publice. Această măsură va avea ca efect ieftinirea monedei unice, stimulând astfel exporturile şi împiedicând instalarea deflaţiei.


Următorul test extern pentru leu va veni la finalul lunii, în cazul în care Syriya, partid antiausteritate, va câştiga alegerile parlamentare anticipate din Grecia, moment care ar putea reprezenta ieşirea acestui stat din zona euro.

Eventuala cădere a actualului Executiv de la Palatul Victoria poate reprezenta un alt motiv de scădere a monedei naţionale.


Conform guvernatorului BNR raportul euro/leu se va menţine şi în acest an în culoarul 4,38 – 4,52 lei, care s-a conturat anul trecut. Mugur Isărescu a afirmat, de asemenea, că nu există fundamente pentru mişcări ample şi că banca centrală nu este deranjată de fluctuaţii de până la 5%.

Perechea euro/dolar a continuat să se deprecieze. De la 1,1871 dolari, la începutul săptămânii, euro a coborât vineri până la 1,1460 dolari, nivel care nu a mai fost atins din noiembrie 2003. Săptămâna a fost încheiată pe pieţele americane în jurul valorii de 1,1560 dolari, faţă de circa 1,22 dolari la finalul anului trecut.


Analiza cuprinde perioada 12 – 16 ianuarie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter