Economie

Taxa pe stâlp va lovi puternic în bugetul RATUC

Regia Autonomă de Transport Urban Cluj (RATUC) va trebui să plătească în plus, la Finanţe, pentru stâlpii pe care îi are în administrare, aproape 150.000 de lei, după intrarea în vigoare, în ianuarie 2014, a impozitului pe construcţii speciale.

Suma reprezintă mai bine de 20% din valoarea totală a dărilor pe care Regia le-a achitat în 2012 statului şi  de mai bine de zece ori profitul obţinut la sfârşitul anului trecut, potrivit situaţiilor financiare aprobate de Consiliul Local Cluj-Napoca.

„Nu ne este încă clar dacă Regia trebuie să plătească impozitul sau nu. Cert este că RATUC are în administrare 2800 de stâlpi, care fac parte din reţeua de troleibuze, iar fiecare stâlp are o valoare de inventor cuprinsă între 3.000 şi 4.000 de lei. Dacă se aplică o cotă de 1,5% vorbim de o sumă importantă”, a declarat pentru Monitorul de Cluj directorului RATUC, Liviu Neag.


Potrivit legii, buni de plată din 2014

Impozitul pe construcţii, cele care în prezent sunt exceptate de la plata impozitului pe clădiri, va fi de 1,5% din valoarea acestora, conform unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, care a fost publicată acum două săptămâni în Monitorul Oficial, urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2014.

Cine plăteşte? Toate persoanele juridice române sau străine care deţin construcţii în România, mai puţin instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare şi ONG-urile.


Construcţiile pentru care se va plăti noul impozit sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.2139/2004, cu modificările ulterioare.

Astfel, impozitul de 1,5% va fi aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nuclearo – electrice, piste şi platforme, sonde de tiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare – descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcţii pentru transportul energiei electrice sau canale de irigaţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter