Economie

Eşalonare pentru plata avioanelor F16

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/03_ziua/f16 photo - 01.jpg" border="0" alt="avioane f16" style="float: left; margin: 2px 7px; border: 0pt none;" />Statele Unite ale Americii ar urma să trimită României un document privind eşalonarea unei eventuale plăţi pentru achiziţionarea de avioane F-16 în uz.</p>

În cazul în care partea română va fi de acord, să fie transmisă oficial o nouă ofertă de achiziţionare de avioane, au declarat pentru Mediafax, surse militare.

Documentul care va conţine informaţii despre modalităţile de plată este aşteptat la Bucureşti în luna aprilie sau la începutul lunii mai.


Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie 2010 propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari. Ministerul Apărării preciza la acel moment că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

Emil Boc a declarat, însă, la începutul lunii august 2010 că Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, răspuns oferit la doar două zile după expirarea termenului până la care România trebuia să achite o primă tranşă de bani.


Ulterior, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, la Pro TV, că România a luat deciza "de natură pur economică" de a renunţa la programul de achiziţionare de avioane F16, deoarece SUA vroiau să vândă şi nu să finanţeze vânzarea acestor aparate către România.

Întrebat ce opinie are despre faptul că România a renunţat la programul de achiziţionare de avioane F16, Gitenstein a spus: "A fost o decizie de natură pur economică. Forţele dumneavoastră aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi vroiam să vindem F16, nu vroiam să finanţăm vânzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem şi ţinând cont de «credit rating»-ul dumneavoastră nu am dorit să facem acest lucru. Aşa stând lucrurile, România a luat singura decizie pe care putea s-o ia – nu a cumpărat F16", a explicat ambasadorul.


Întrebat dacă i s-a transmis vreo dată la care România ar putea relua acest program, el a spus că este o problemă dificilă, legată de regulile aplicabile în acest caz. "Este o întrebare complicată legată de modul în care pot fi redeschise discuţiile. Teoretic este posibil, poate chiar şi în cadrul cererii actuale, existente, prin extinderea acesteia. (...) Cred că este un subiect la care să ne uităm din nou peste şase luni pe baza «credit rate» -ului dumneavoastră", a mai spus diplomatul.

 


Pe de altă parte, până la rezolvarea problemei legate de avionul multirol, Forţele aeriene modernizează MiG-urile aflate deja în dotarea Armatei. Potrivit unor surse din domeniu, Forţele Aeriene au identificat 24 de avioane MiG care să fie modernizate în următorii ani pentru suma de un milion de euro bucata. Informaţia nu a fost confirmată oficial de MApN. Totuşi, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului, Guvernul va proroga, pentru al treilea an consecutiv, termenul de plată a TVA datorată companiei Romtehnica, iar cu fondurile astfel obţinute Ministerul Apărării va moderniza avioanele MiG 21 Lancer.

 


Concret, termenul de achitare a TVA va fi prorogat cu un an, până la 31 august 2012, potrivit unei ordonanţe de urgenţă al cărei proiect a fost publicat pe site-ul MApN la începutul anului. Din datele care fundamentează proiectul de ordonanţă rezulta că achitarea în anul 2011 a TVA amânată la plată din anii 2009 şi 2010, precum şi plata celei aferente anului 2011, în condiţiile onorării obligaţiilor financiare multianuale angajate în anii anteriori, scadente în anul 2011, determină necesitatea alocării din bugetul Ministerului Apărării Naţionale a sumei minime de 558,160 de milioane de lei, în condiţiile în care suma alocată de la buget este mai mică cu peste 100 de milioane, respectiv 412,926 milioane lei.

 

MApN spune că fondurile disponibilizate prin aprobarea acestui act normativ vor fi utilizate pentru iniţierea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţie necesare refacerii resursei tehnice pentru avioanele MiG 21 LanceR, precum şi a navelor aflate în dotarea Forţelor Navale, astfel încât să poată fi menţinută protecţia spaţiului aerian şi naval al teritoriului naţional până la momentul începerii înzestrării Armatei cu aceste tipuri de tehnică militară. De asemenea, fondurile disponibilizate vor fi utilizate şi pentru achiziţionarea de transportoare blindate pentru trupele dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan, precum şi pentru alte echipamente necesare onorării angajamentelor asumate faţă de NATO şi UE.

Ultimele Stiri
abonare newsletter