Economie

Cum reușește Clujul să-și mențină forța de muncă în oraș? Boc: „Doar concentrându-ne spre oraș nu este suficient deja”

România se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă. Primarul Emil Boc a vorbit despre cum poate orașul să mențină forța de muncă.

Clujul este văzut ca un model de bune practici atât în România, cât și la nivel european/ Foto: Emil Boc - Facebook Clujul este văzut ca un model de bune practici atât în România, cât și la nivel european/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


 

România se confruntă cu o lipsă de persoane specializate, aceștia alegând să plece către țări ce oferă un salariu mai atractiv. În timp ce Germania și Austria atrag foarte mulți tehnicieni, ingineri și specialiști IT, Irlanda caută la noi în țară personal specializat în Construcții și Instalații, ingineri, dar și IT-ști, a declarat la finalul anului Ana Visian, marketing manager la BestJobs, consultată de Economedia


 

Într-o intervenție la un post de radio local, Emil Boc a vorbit despre cum reușește Cluj-Napoca să mențină forța de muncă acasă.


Un aspect pe care edilul l-a menționat a fost că pe lângă proiectele care sunt finanțate pe fonduri europene, anumite idei din Europa sunt luate și implementate la Cluj.

Primarul a declarat că există o problemă cu penuria de pe piața forței de muncă.


„Încerc să văd ce pot lua din Europa, în afară de bani europeni pentru diverse proiecte, ce pot lua și să aplic aici la noi acasă. O idee pe care vreau să o pun în practică cu clujenii, cu specialiștii este să răspundem la întrebarea «Cum putem să ne menținem mai bine forța de muncă în Cluj și în zona Clujului». Este o criză acută de forță de muncă, este cea mai mare provocare pe care România și poate Europa în ansamblu o are, îmbătrânirea populației, scăderea natalității.

De la instalator și electrician, până la IT. În Cluj au ajuns firmele să-și fure angajații între ele pentru că avem o penurie. Văd asta și la mine, tot scot la concurs posturi pentru IT-ști li nu vine nimeni, am scos pentru ingineri de drumuri și nu a venit nimeni. Avem probleme și atunci trebuie să ne gândim ce trebuie să facem (...) Este un fenomen care deja se întâmplă și în România și în Europa, aducere de forță de muncă extracomunitară, dar până acolo eu cred că trebuie să facem tot ce ne stă în putință să menținem resursa umană aici în județul Cluj”, a declarat Emil Boc.


CITEȘTE ȘI:
Deficit de forță de muncă la Cluj! Ce modalități ingenioase de recrutare au găsit companiile?
Deficit de forță de muncă. România își pierde specialiștii în favoarea țărilor mai dezvoltate

Potrivit edilului este important ca și zona rurală să aibă condiții pentru cei care doresc să locuiască în rural și să lucreze în zonele urbane.

„Dincolo de ceea ce facem pentru Cluj-Napoca de multă vreme pentru a rămâne lumea aici . De ce facem de multă vreme pentru zona metropolitană. Infrastructura în primul rând. Conectarea cu Apahida am făcut-o acum 10 ani prin conectarea centurii cu Apahida prelungirea Bulevardului Muncii, acum cu Baciu, Florești și Gilău prin centura metropolitană și cu metroul, reușim să acoperim inelul zero al Clujului.

Trenul metropolitan este o axă importantă în care să ducem calitatea vieții din urban în rural. Tot mai mulți oameni care au salarii mai bune vor prefera să trăiască într-o zonă rural și să lucreze în oraș, cu o condiție ca noi să modernizăm spațiul urban. Legătura urban rural trebuie să o accelerăm și noi și anume să creăm legături mult mai bune, adică internet de mare viteză, drum, apă, canalizare, și apoi turismul și agricultura să își dezvolte afaceri acolo (...) Iar noi să aducem în spațiul urban beneficiile spațiului rural, produse sănătoase și de calitate. Noi de asta am decis să avem în zona stadionului Cluj Arena, zilnic, piață volantă. De asemenea să le asigurăm transport public în comun, de exemplu cu zona metropolitană avem deja extins transportul metropolitan. Vrem acum să ducem transport public pe axul Ciurila-Petrești de Jos și cu Aiton.

Doar concentrându-ne spre oraș nu este suficient deja. Trebuie să oferim toate facilitățile pentru cei care vor să lucreze în oraș și să trăiască în rural, dar și pentru cei care vor să dezvolte afaceri în rural”, a declarat edilul la un post de radio local.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Salariile angajaților din turism, medicină, HoReCa și construcții au crescut în 2022. Cluj, în topul județelor cu cele mai mari salarii

Ungaria a pierdut 464.000 de locuitori în ultimii zece ani. Deficitul de populație, acoperit de un surplus de imigranți

abonare newsletter