Economie

Stagnare pe piața chiriilor? Analist economic: „Chiriile sunt foarte mari și nu mai au potențial să crească”

Chiriile ar putea să intre într-o fază de stagnare, din cauza creșterii inflației, dar și a prețurilor foarte mari existente deja pe piață, arată un cunoscut analist economic.

Chiriile ar putea să intre într-o fază de stagnare. FOTO: Depositphotos.com Chiriile ar putea să intre într-o fază de stagnare. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Iancu Guda, analist economic, a declarat într-un interviu acordat Republica.ro, că piața chiriilor nu mai are potențial să crească, întrucât chiriile sunt deja foarte mari și nu este putere de cumpărare. Acesta a explicat, pentru publicația citată, de ce anul 2023 nu este tocmai potrivit pentru luarea unui credit, dar a vorbit totodată și de piața chiriilor din România. 

 


„E bine să devii proprietar dacă sunt îndeplinite trei condiții: te îndatorezi maximum 25%, cumperi casa pe care ți-o permiți, adică venitul familiei pe cinci ani minus 20% și prețul la care cumperi este corect, reflectat prin chiria pe care se poate încasa pe 15 ani, minus 20%. Dacă se respectă cele trei reguli, e bine să devii proprietar, dacă nu se respectă, nu e bine, pentru că fie te supraîndatorezi, fie îți cumperi o casă la un preț foarte mare, supraevaluată. Azi, în 2023, niciuna dintre aceste trei reguli nu se respectă, pentru că la venitul românilor, 25% grad de îndatorare înseamnă o rată prea mică, adică un credit prea mic raportat la prețurile din piață. La 4.000 de lei salariul net, o rată de 1.000 de lei nu îți permite să iei un credit suficient încât să îți cumperi o casă la prețurile de astăzi. Prețurile sunt foarte mari, raportat la chirii.

Analistul este de părere că potențialul de creștere a chiriilor este scăzut, pentru că acestea sunt deja foarte mari, așadar cumpărarea unei locuințe în rate pentru închiriere ar putea să nu fie un calcul profitabil.


„Și nu e o problemă că sunt chiriile mici, e o problemă că sunt prețurile mari. Chiriile nu sunt mici, chiria medie în România e cam 2.000 de lei, iar salariul mediu în România e 4.000 de lei, adică ponderea chiriei în salariul mediu e 50%. E cea mai mare din Europa. Industria imobiliară spune că prețurile din România față de Europa sunt mici, chiriile sunt mici. Nu ne referim așa, ne referim la salariile din România. Și chiriile sunt foarte mari și nu mai au potențial să crească, pentru că nu e putere de cumpărare. Puterea de cumpărare scade din cauza inflației, din cauza scumpirilor. Nu ne permitem chirii de 3.000 de lei, dacă salariul mediu net este de 4.000 de lei. Deci chiriile sunt deja foarte mari și în ciuda acestui aspect, randamentul din chirie e foarte mic, ceea ce înseamnă în absolut logic că prețurile sunt foarte mari”, a declarat analistul economic.

„Dacă investesc la bursă, îmi recuperez banii în 7-8 ani, din imobiliare - în 15”

Analistul este de părere că există investițiile la bursă au rezultate mai rapide și sunt mai profitabile decât investițiile în imobiliare. Un apartament își scoate banii în aproximativ 15 ani, spune Iancu Guda, în timp ce o investiție la bursă, în circa 7-8 ani. În Cluj, banii pentru un apartament sunt recuperați în circa 32 de ani, mai arată analistul.


„Un apartament care se închiriază cu 500 de euro pe 15 ani îmi produce 90.000 de euro. Minus 20%, el valorează 72.000 de euro. Nu valorează prețul din piață. Prețul e dat de cerere - ofertă, valoarea e investiție, este ce randament îmi oferă, dacă prețul justifică valoarea. Adică este o investiție bună? Valoarea investițională este chiria pe 15 ani, minus 20%. Iar dacă investesc la bursă, îmi recuperez banii în 7-8 ani. De ce să mă duc în imobiliare să recuperez mai lent de 15 ani? Mă refer la investiții, adică a doua achiziție, nu la casa în care stau. De ce să investesc ca să recuperez banii în 32 de ani în Cluj sau în medie în România, în 25 de ani? Pentru că chiria medie îmi dă un randament de 4%. Păi până și depozitele îmi dau randament de 8%. Cum să investesc în imobiliare care îmi dau chirie raportată la preț 4% pe an?! E o mare greșeală. Și de aceea cred că financiar vorbind nu este un an bun pentru achiziții imobiliare”, a mai spus Guda.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Floreștiul, „vedeta imobiliară” a începutului de an. Prețul mediu se menține sub 1.500 €/mp

Ultimele Stiri
abonare newsletter