Economie

Capcana din facturile la electricitate. Când nu beneficiezi de compensare?

Mare atenție la facturile de energie electrică. Cei care în anul 2021 au depăşit media lunară de 300 kWh nu beneficiază acum de nicio reducere.

Mare atenție la facturile de energie electrică/ FOTO: depositphotos.com Mare atenție la facturile de energie electrică/ FOTO: depositphotos.com

 

 


Preţul compensat al energiei electrice depinde de consumul din anul 2021. Deşi nimeni nu a ştiut de această condiţionare până în luna martie, la adoptarea primei ordonanţe, marea majoritate a consumatorilor casnici s-au încadrat în plafonul de 300 kWh/ lună luat în considerare la facturarea din 2022. Anul acesta, plafonul a coborât la 255 kWh, scrie ziaruldeiasi.ro

 


Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei la începutul lunii septembrie.

Potrivit sursei citate anterior, dacă o locuinţă s-a încadrat în anul 2021 în cei 300 kWh, dar acum consumă 299 kWh într-o lună, titularul contractului va plăti preţul compensat (80 de bani/kWh) pentru cei 255 kWh, iar pentru ceilalţi 44 (până la 299 kWh) va plăti preţul plătit de furnizorul de electricitate la achiziţia de pe bursă. 


Pe de altă parte, la costul de achiziție al kilowattului/oră se adaugă costul de furnizare (7,3 bani, respectiv 1,2 bani în cazul gazelor naturale), costul transportului energiei, contravaloarea așa-numitelor certificate verzi etc.

Explicațiile și prezentarea de pe facturi, complicate comparativ cu alte țări

Explicaţiile şi prezentarea de pe facturi sunt însă şi în prezent complicate, spre deosebire de notele de plată similare din alte ţări, foarte uşor de înţeles.


În luna iulie aleșii au completat ordonanța de urgență din luna martie în care se specifică ca facturile  să conțină informații relevante și ușor de înteles.

„Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice şi a gazelor naturale, care să fie uşor de înţeles de către consumatorul mediu şi să cuprindă informaţii relevante pentru acesta cu privire la depăşirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoştinţă de cauză faţă de toate elementele de facturare într-un mod clar şi precis”


Cum scăpăm de facturile mari?

Singura soluție pentru evitarea facturilor mari este transmiterea indexului din fiecare locuinţă în zilele alocate pentru asta. Oricât de precisă ar fi, autocitirea contoarelor electrice nu exclude aceste facturi de regularizare, care întotdeauna reprezintă sume de plătit în plus, nu rambursări.

Omiterea transmiterii indexurilor, operaţiune dificilă pentru anumite persoane, şi lipsa accesului la contorul electric pot conduce la apariţia unor asemenea facturi cu mai mult de trei cifre la „Total de plată”. Totuşi, facturile de regularizare sunt emise pe perioade cuprinse între 3 şi 6 luni.

O necunoscută rămâne în continuare dacă limita impusă de ultima ordonanţă, de 255 kWh/ lună, va conta la calcularea facturilor de anul viitor. 

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Compensarea prețului la carburanți ar putea rămâne doar pentru motorină, NU și pentru benzină!

Guvernul va reduce cu 15% plafonul până la care prețul energiei va fi compensat. Care este noul prag?

abonare newsletter