Economie

Politica de coeziune a UE. Ce bani primește România pentru „sprijinirea transformării economice inovatoare și inteligente”?

Politica de coeziune a UE înseamnă, pentru România, 31,5 miliarde EUR în perioada 2021-2027. Banii au ca destinație coeziunea economică, socială și teritorială, competitivitatea și tranziția verde și digitală a României.

Ce bani primește România pentru „sprijinirea transformării economice inovatoare și inteligente”? FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Ce bani primește România pentru „sprijinirea transformării economice inovatoare și inteligente”? FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


 

„România va primi în total 31,5 miliarde EUR din partea politicii de coeziune în perioada 2021-2027, în cadrul acordului său de parteneriat cu Comisia pentru promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a regiunilor sale, precum și a tranziției sale verzi și digitale. Fondurile UE vor sprijini, de asemenea, dezvoltarea unei economii românești competitive, inovatoare și orientate către export”, precizează Reprezentanța Comisiei Europene în România.


 

„Sprijinirea transformării economice inovatoare și inteligente a României”

Se vor acorda 4,33 miliarde EUR din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) pentru sprijinirea transformării economice inovatoare și inteligente a României. Fondurile vor contribui la creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și vor sprijini cercetarea și inovarea, în special prin colaborarea dintre întreprinderi și universități. Vor fi sprijinite, de asemenea, întreprinderile inovatoare și activitățile inovatoare din cadrul IMM-urilor tradiționale.


În plus, UE va investi în digitalizarea întreprinderilor și în dezvoltarea unor servicii publice digitale inovatoare, dar și în îmbunătățirea competențelor digitale ale populației, în special ale elevilor și profesorilor.

Un impuls pentru economia verde

Se vor realiza investiții în valoare de 6,75 miliarde EUR din FEDR și din Fondul de coeziune în tranziția verde, în special în sectoare precum energia verde, reducerea emisiilor de carbon, infrastructura de mediu, conservarea biodiversității, crearea de spații verzi, gestionarea riscurilor și măsuri de mobilitate urbană durabilă.


Citește materialul integral pe Presshub.

CITEȘTE ȘI:

Cum vrea Europa să treacă peste crize?

Ultimele Stiri
abonare newsletter