Artă & Cultură

Cea mai cuprinzătoare expoziție a operei lui El Greco este acum în Budapesta

Prima expoziție de mare amploare a operei lui El Greco organizată vreodată la Budapesta poate fi văzută la Muzeul de Arte Frumoase până pe 19 februarie. Deoarece doar patru desene au supraviețuit din opera lui El Greco, este extraordinar faptul că două dintre ele, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Evanghelistul, sunt expuse și la expoziția de la Budapesta.

Doar patru desene au supraviețuit din opera lui El Greco, iar două dintre ele, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Evanghelistul, sunt expuse și la expoziția de la Budapesta Doar patru desene au supraviețuit din opera lui El Greco, iar două dintre ele, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Evanghelistul, sunt expuse și la expoziția de la Budapesta

 

 


Expoziția încearcă să ofere o privire de ansamblu asupra operei și vieții unuia dintre cei mai importanți maeștri ai artei europene, Domenikos Theotokopoulos, cunoscut sub numele de El Greco (1541–1614), prin prezentarea complexității lumii sale vizuale și a dezvoltării stilistice profunde. Cele aproape șaptezeci de lucrări expuse includ peste cincizeci de picturi realizate integral de maestru. Ultima expoziție cuprinzătoare a lucrării lui El Greco la această scară, în această parte a Europei, a fost la Viena, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

 


Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta găzduiește o colecție foarte importantă de pictură spaniolă, cu cel mai mare număr de picturi realizate integral de El Greco din Europa, a doua după Spania. Pe lângă piesele din colecția proprie a muzeului, lucrările expuse au fost împrumutate din peste patruzeci de colecții publice și private, printre care Museo Nacional del Prado și Museo Nacional Thyssen-Bornemisza din Madrid, Museo del Greco din Toledo, Musée du Louvre din Paris, Galeria Națională de Artă din Washington și Galeria Națională din Londra.

Expoziția de amploare va prezenta numeroase lucrări remarcabile, precum Sfântul Sebastian din Sacristia Catedralei din Palencia, Botezul lui Hristos din Prado (Madrid), Laocoon de la Galeria Națională de Artă, Washington, Saint Louis, Regele Franței cu un paj, de la Luvru din Paris, Hristos alungând negustorii din templu, de la National Gallery din Londra, Sfântul Iacob cel Bătrân ca pelerin de la Biserica San Nicolás de Bari din jurisdicția Arhiepiscopiei de Toledo, precum și panoul de altar intitulat Învierea, împrumutat de Mănăstirea Santo Domingo el Antiguo din Toledo, care părăsește orașul pentru prima dată.


 Expoziția ghidează vizitatorii prin țările și centrele de artă în care El Greco a călătorit, cu un accent special pe orașele italiene Veneția și Roma, care au avut o influență decisivă asupra dezvoltării sale ca pictor, până la Toledo, unde maestru și-a petrecut mai mult de jumătate din viață și acolo unde arta sa a ajuns în cea mai deplină expresie. Expoziția, deschisă până la jumătatea lunii februarie, prezintă lucrările în șapte secțiuni aranjate tematic și cronologic. Narațiunile istorice, explicațiile, legendele și instrumentele audiovizuale ajută vizitatorii să-și formeze o imagine aprofundată a operei unice a maestrului cretano-spaniol. Cele peste cincizeci de capodopere realizate integral de maestru – inclusiv câteva compoziții emblematice care s-au bucurat de o mare popularitate încă din timpul vieții lui El Greco – prezintă opera maestrului și dezvoltarea sa stilistică de neegalat, pornind de la primele sale tablouri mici, pictate în Italia, încă puternic inspirate de tradițiile bizantine ale picturii icoanelor, trecând prin retablurile sale de mari dimensiuni executate în Spania, reprezentările sale religioase destinate sectorului privat și portretele sale seculare, până la piesele vizionare din ultima sa perioadă. Pe lângă o prezentare cuprinzătoare a operei lui El Greco, expoziția evocă mediile în care maestrul a trăit, a studiat și a lucrat, în încercarea de a oferi context modului în care a extras și a folosit în propriile sale lucrări diferitele influențe, cum ar fi ca învățăturile mai multor maeștri activi în acea vreme la Veneția și Roma.

Curatorul expoziției, dr. Leticia Ruiz Gómez, este directorul Colecțiilor Regale "Patrimonio Nacional" din Spania, care lucrează în prezent la catalogul raisonné al lucrărilor lui El Greco.

Ultimele Stiri
abonare newsletter